spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeМинистерстваМИОА: Се одржаа конститутивната седница на Советот за реформа во јавната администрација

МИОА: Се одржаа конститутивната седница на Советот за реформа во јавната администрација

Во Владата на Република Северна Македонија се оддржа КОНСТИТУТИВНАТА седница на СОВЕТОТ за реформа на јавната администрација, каде што се презентираше Петтиот годишниот извештај за спроведување на Стратегијата за РЈА 2018-2022 и Акцискиот план за 2022 година, во присуство на премиерот на Владата на Република Северна Македонија, Димитар Ковачевски, министерот за информатичко општество и администрација, Азир Алиу и други преставници од Владата.

Министерот Азир Алиу посочи дека од вкупно 31 активност предвидени за 2022 година, целосно се спроведени 15 активности.

“ Од вкупно 31 активност за која се известува во периодот јануари – декември 2022 година целосно спроведени се 15 активности, а доцнат со реализација 16 активности, односно за временската рамка за 2022 година степенот на реализација е 48%.
Ако ги разгледуваме активностите по приоритетни области, во првата приоритетна област не беа предвидени активности за 2022 година, во втората приоритетна област реализирани се 25% од активностите, во третата приоритетна област се реализирани 100%, а во четвртата приоритетна област 52%.
Голем дел од мерките и активностите од имплементацијата на АП и во текот на 2022 година не се реализираа бидејќи беа поврзани со донесување на измени и дополнување или носење нова законска регулатива.”, посочи министерот Алиу.

Во врска со резултатите кои што беа постигнати во 2022 година, Алиу рече дека е зајакната транспарентноста на институциите и механизмите за достапност на информациите од јавен карактер.

 

“ Клучните постигнати резултати во периодот јануари-декември 2022 година се зајакната транспарентност на институциите и механизмите за достапност на информациите од јавен карактер; Зголемен e бројот на електронски услуги достапни до граѓаните преку националниот портал за електронски услуги; Зголемен e бројот на институции приклучени на Платформата за интероперабилност на 56 институции/инстанци (комуникациски клиенти); Воспоставен e посебен модул за поврзување на Централен регистар на население со Државната изборна комисија; Изработен e Националниот план за управување со квалитет во јавниот сектор во Република Северна Македонија за периодот 2023-2025 година и воспоставувањето на механизми за планирање, имплементација и мониторинг на принципите на отворени податоци и зајакнување на свеста кај граѓаните и бизнис заедницата.”, рече министерот Алиу.

На дневен ред беше и информацијата за спроведување на Мисијата на СИГМА за оценка за напредокот на јавната администрација. Истата се спроведува на секои две години, а врз основа на наодите од оценката Европската Комисија го цени напредокот и спремноста на јавната администрација да ги спроведува политиките на ЕУ. Последната оценска мисија беше спроведена во 2021 година, а следната ќе се спроведе во периодот од февруари до април 2024 година.

 

 

Извор: Министерство за информатичко општество и администрација 

Прочитајте

МТ: Средба Николовски – Лосон – Велика Британија е долгогодишен партнер...

0
Заменик на претседателот на Владата и министер за транспорт Александар Николоски оствари работна средба со амбасадорот на Обединетото Кралство, Метју Лосон. На средбата се разговараше...