spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeОпштиниГрад Скопје: Соопштение

Град Скопје: Соопштение

Градоначалничката на Град Скопје, Данела Арсовска заедно со екипите од Секторот за планирање и уредување на просторот и јавното претпријатие Улици и патишта Скопје, извршија увид во завршната фаза на првиот дел од градежните работи на улицата Калош Дани во општина Карпош.

Со реконструкцијата на оваа улица, која се реализира со меѓуопштинска соработка со Општина Карпош, продолжуваат активностите за подобрување на сообраќајната мрежа во овој дел на Скопје.

Со реализација на големиот број на капитални инфраструктурни проекти се овозможува подобра поврзаност и мобилност на граѓаните, како и зголемена безбедност за сите учесници во сообраќајот. На оваа локација, покрај изградбата на клучката кај Момин Поток и новата кружна крстосница помеѓу булевар 8 Септември и улица Скупи, потребно е да се изврши и реконструкција на секундарната сообраќајна мрежа. На барање на граѓаните кои секојдневно се движат на овој потег во населеното место Момин Поток, се реконструира улицата Калош Дани која е во катастрофална состојба и нејзината реконструкција е од големо значење за зголемена безбедност на сите учесници во сообраќајот.

Екипите на ЈП „Улици и патишта“ работат на завршна фаза на коловозот на должина од околу 1000 метри, по што се продолжува со втората фаза од уште 1000 метри, а предвидена е изведба на велосипедски и пешачки патеки. Истовремено во населбата Криви Дол во Карпош се градат и две новопроектирани улици со кои дополнително се подобрува секундарната сообраќајна мрежа во овој дел на општината. Градот Скопје продолжува да  инвестира во сообраќајната инфаструктура со цел граѓаните да добијат безбедни улици како една од главните определби од програмата За модерно Скопје.

Извор: Град Скопје

Прочитајте

Делчево: Известување за достава на Решенија за данок на имот за...

0
Почитувани граѓани, Ве известуваме дека службите од Општина Делчево започнаа со редовната теренска достава на Решенија за данок на имот за 2024 година, и Решенијата...