spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeМинистерстваМОН: Стипендии за учество на летни курсеви по полски јазик и култура...

МОН: Стипендии за учество на летни курсеви по полски јазик и култура во рамки на NAWA програмата

Полската национална агенција за академска размена – NAWA известува дека ќе обезбеди четири стипендии на кандидати од Република Северна Македонија за 2024 година, за учество на  летните курсеви по полски јазик и култура за студенти кои студираат полски јазик и книжевност, во рамки на NAWA Програмата, кои ќе се одржат во Република Полска.

Кандидатите потребно е да ги поднесат следниве документи во два примероци:

–        пополнета апликација;

–        CV, кратка биографија;

–        диплома за завршено високо образование;

–        за студентите: потврда дека е редовен студент на факултет;

–        мотивационо писмо.

Курсевите се одржуваат во јули и август 2024 година, во времетраење од 3 или 4 недели.

Стипендијата покрива школарина, сместување и исхрана во студентска кантина, а патните трошоци се на товар на самиот кандидат.

Непотполни и ненавремено доставени документи нема да се земат во предвид.

Универзитетите со кои NAWA ќе потпише договори за организација на летни курсеви, ќе бидат одговорни за регрутирање на учесниците. Универзитетите ќе регрутираат учесници врз основа на упатствата од страна на NAWA и ќе ги прифатат оние учесници кои се наведени од страна на NAWA на списокот со загарантирани места. Деталните правила за регрутирање ќе бидат наведени од страна на самите универзитети, а сите тековни информации во случај на прашања од луѓе кои не се на списокот со загарантирани места, може да се најдат на следниот линк:

https://nawa.gov.pl/en/the-polish-language/nawa-summer-courses

Кандидатите треба да се регистрираат најдоцна до .25.02.2024 година, до 15:00 часот, на следниот линк: https://programs.nawa.gov.pl/login

Регистрираните кандидати апликацијата заедно со горенаведените документи во два примероци треба да ги достават до архивата на Министерството за образование и наука на Република Северна Македонија, ул. „Свети Кирил и Методиј“ бр. 54, 1000 Скопје, најкасно до 27.02.2024 година.

Интервју со кандидатите ќе се одржи на 28.02.2024 година во 10:00 часот во просториите на Министерството за образование и наука, 14 кат, канцеларија 1410.

Лице за контакт: Гоце Видановски, Сектор за наука и иноваци, (02) 3140 185,

E-mail: goce.vidanovski@mon.gov.mk

Извор: Министерство за образование и наука

Прочитајте

Средба Маричиќ со Јанос Бока: Европската интеграција на Северна Македонија мора...

0
Првиот заменик претседател за европски прашања Бојан Маричиќ денес оствари средба со Јанос Бока, министерот за европски прашања на Унгарија.  На средбата се говореше за...