spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeМинистерстваМЖСПП: Презентирани секторските студии за изработка на Просторниот план на Република Северна...

МЖСПП: Презентирани секторските студии за изработка на Просторниот план на Република Северна Македонија 2021-2040

PP_2021_2040

„Консултациите со граѓанските организации, академската заедница, граѓаните, општините, претставници на националните институции, младите луѓе и меѓународни тимови од експерти, при изработката на Просторниот план на Република Северна Македонија 2021- 2040 како стратешки документ, ни овозможува, сите заедно, да ја креираме визијата за развој на нашата држава за наредните 20 години“- истакна заменик министерката за животна средина и просторно планирање Христина Оџаклиеска во воденото обраќање на денешната работилница на која беа презентирани секторските студии во рамки на изработката на новиот Просторниот план на државата.

PP_2021_2040_Zamenik Ministerka

Изработката на Просторен план на Република Северна Македонија 2021- 2040, како највисока национална стратегија за долгорочен севкупен развој, се наоѓа во фаза на изготвување на документациска основа, која опфаќа изработка на студии од повеќе области кои Планот ги обработува.

Odzaklieska_PP_2021-2040

Согласно Методологијата за изработка на Просторниот план, се предвидува изготвување на студии од 20 различни области, од кои веќе се изготвени 16. Покрај презентацијата на секторските студии, во присуството на сите работни тимови ќе се дискутира за нивните цели, плански решенија и мерки и активности за полесно согледување на специфичните аспекти на секоја област и изнаоѓање на најсоодветни решенија за користење и заштита на просторот во државата.

Извор: Министерство за животна средина и просторно планирање

Прочитајте