spot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ДЗС: Доктори на Наука, 2023

Според податоците на Државниот завод за статистика, во 2023 година, звањето доктор на науки го стекнале 174 лица,

што претставува намалување за 11.7 % во споредба со 2022 година.

Најголем број од лицата, 22.4 %, докторирале во областите бизнис, администрација и право, потоа 20.7 % во

здравство и социјална заштита, следат општествените науки, новинарството и информирањето со 13.8 %, уметноста

и хуманистичките науки со 12.1 %, а останатите области се со помал процент на застапеност.

91 жена одбранила докторска дисертација во текот на 2023 година, што претставува 52.3 % од вкупниот број лица

што докторирале во истата година.

Најголемиот процент од вкупниот број лица што докторирале, односно 21.2 %, ја вршат својата професија во

образованието.

Преземи го соопштението во целост

Преземи табели

Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел: +389 2 3295 666 

е-пошта: press@stat.gov.mk

Извор: Државен завод за статистика

Прочитајте