spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeUncategorizedДЗС: Број на добиток и живина, 2023 година

ДЗС: Број на добиток и живина, 2023 година

Според податоците на Државниот завод за статистика, во 2023 година, во споредба со 2022 година, вкупниот број на

говеда е намален за 9.7 %. Намалување на бројот на говедата е забележано кај индивидуалните земјоделски стопанства,

a кај деловните субјекти (земјоделските претпријатија и земјоделските задруги) е забележано зголемување.

Бројот на свињите во 2023 година, во споредба со 2022 година, е зголемен за 5.9 %. Зголемување на бројната состојба

е забележано во двата сектори.

Вкупниот број на овци во 2023 година бележи пад од 9.2 %.

Во истиот период, бројот на козите бележи пораст за 6.7 %.

Бројот на живината во 2023 година, во споредба со претходната година, е зголемен за 11.8 %.

Преземи го соопштението во целост

Преземи табели

Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел: +389 2 3295 666 

е-пошта: press@stat.gov.mk

Извор: Државен завод за статистика

Прочитајте