spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeМинистерстваМТСП: Работни посети на Прилеп и Крушево на министерот Велковски

МТСП: Работни посети на Прилеп и Крушево на министерот Велковски

Во рамки теренските посети, техничкиот Министер Ѓоко Велковски оствари посета на центрите за социјална работа во Прилеп и Крушево.

При посетата на Центарот за социјална работа Прилеп се разговараше и се разменија идеи како да го смениме и подобриме системот за социјална заштита. Детектирани се системски недостатоци како и во цела Македонија и тоа ќе биде приоритет за корекција во наредниот период. Центарот се соочува и со зголемен број на предмети и намален број на вработени.

Во крушевскиот центар разговаравме за актуелните состојби со исплатата на гарантираната минимална плата  и просторите проблеми кои ги има центарот.

На средбите со пензионерите во Прилеп и Крушево  беше истакнато дека за првпат по 1945 година излегоа на протести во градовите низ Македонија и го дигнаа својот глас за она што им следи како луѓе коишто ги ставиле темелите на оваа држава. Не се живее со 100 денари на ден  – велат пензионерите.

„Несистемските мерки коишто на пензионерите им даваат

Извор: Министерство за труд и социјална политика

Прочитајте

МИОА: Конститутивна седница на Советот за координација и следење на процесот...

0
На 17 мај се одржа конститутивната седница на Советот за координација и следење на процесот на Партнерство за отворена власт 2024-2026. На седницата се...