spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeСамостојни органиСамостојни државни органиНАЕОПМ: ТРЕНИНГ “EUMBRACE JOURNEY“ - 7-10 мај 2024 година | Сплит, Хрватска...

НАЕОПМ: ТРЕНИНГ “EUMBRACE JOURNEY“ – 7-10 мај 2024 година | Сплит, Хрватска (2 лица)

Бидете дел од “EUmbrace Journey“: Зајакнување на младите со помалку можности преку проекти за инклузија, специјализиран тренинг посветен на Erasmus+ KA1 155, Discover EU Inclusion Action.

DiscoverEU се обидува да ја подобри својата димензија на вклучување преку обезбедување дополнителна поддршка за учесниците со помалку можности за истражување на Европа.

DiscoverEU им нуди на младите луѓе кои имаат 18 години шанса да имаат краткорочно индивидуално или групно искуство патувајќи низ Европа со воз

Обуката EUmbrace Journey предвидена е да се одржи во Хрватска од 7-ми до 10-ти мај 2024 година..

Цели на тренингот:

–          Воведување на учесниците во програмата преку моделираната акција Discover EU (нејзините цели, поврзаноста со приоритетите на Еразмус+, критериумите за квалитет и буџетот).

–          Понуда на алатки за успешно планирање, подготовка, имплементација и евалуација на проекти во акцијата “Discover EU“ со активна улога на млади луѓе со помалку можности.

–          Проширување на разбирањето на младите луѓе со помалку можности и пречки со кои се соочуваат во однос на можностите/можностите понудени преку акцијата за инклузија на “Discover EU“ и Европската стратегија за инклузија и различност.

–          Идентификување и документирање на неформални и информални резултати од учењето.

–          Поттикнување на учесниците да размислуваат за европските теми и вредности.Ќе биде обезбеден простор да ги споделите вашите професионални и лични искуства за инклузија и различност, без разлика со кои теми сте најзапознаени.

Ги препознаваме различните предизвици со кои се соочуваат младите луѓе со помалку можности.Додека некои организации ги разбираат оние кои се соочуваат со физички хендикеп или други уникатни околности, од клучно значење е да се признае дека обесправената младина може да резултира од различни фактори, вклучувајќи здравствени, образование, економски, социјални, географски, културни и идентитетски причини.Без разлика дали тоа е поради географска изолација или финансиски ограничувања, овие предизвици го попречуваат нивниот пристап до можности.

Ако сакате дополнително да ја истражите оваа тема и да ги искористите можностите што ги нуди програмата Откријте ЕУ, ги покануваме организациите кои директно работат со млади луѓе на возраст од 18 години со помалку можности да аплицираат за тренингот “EUmbrace Journey“.

Оваа обука е отворена за:

–          непрофитна организација, здружение, НВО;

–          Младински работници, младински лидери, младински проект менаџери

–          јавно тело на локално, регионално, национално ниво;

–          социјално претпријатие;

–          тело кое остварува профит, активно во корпоративната општествена одговорност;

–          неформална група млади луѓе;

–          Лица постари од 18 години и познавање на англиски јазик за комуникација.

–          заинтересирани за спроведување на проекти за акција за инклузија на “Discover EU“.

Приоритет ќе имаат учесници од земјите вклучени во Јужната младинска мрежа во која членуваат: Бугарија, Хрватска, Кипар, Франција, Грција, Италија, Малта, Португалија, Република Северна Македонија, Романија, Србија, Словенија, Шпанија, Турција

Работни методи:

–          Работилници и интерактивни сесии засновани на методологија на искуствено учење

–          Заеднички групни активности и дискусии

–          Споделување на добри практики меѓу организациите

–          Планирање на проекти, менторство и повратни информации од програмските експерти

–          Можности за вмрежување за поттикнување на соработка и размена на идеи

–          Презентирање примери на добри проектни практики.

–          Симулација на развој на проектни идеи

ТРОШОЦИ ЗА НАСТАНОТ:

Настанот ќе се реализира во периодот од 7-10 мај 2024 годинаСплит, Хрватска

Принципот на покривање на трошоци е следниот:

Патните трошоци и сместувањето се покриваат од Националната агенција која испраќа учесници (во овој случај НА MK01);

Самиот учесник (индивидуално) учествува со 5% од висината на патниот билет (во вид на: билет за локален транспорт, патничко осигурување, итн…)

Крајниот рок за поднесување на апликации е 12.04.2024 година (13.00ч).

Апликацијата потребно е да се симне на вашиот компјутер, да се пополни комплетно и истата да биде испратена на Jovica.mitevski@na.org.mk со наслов  “EUMBRACE JOURNEY“ име и презиме на апликантот/организацијата.

Линк за аплицирање:

АПЛИКАЦИЈА

Општи мерки за спречување на корупцијата

Националната агенција за европски образовни програми и мобилност, во постапката за избор на 2 учесници на обуката и при извршување на договорите, ќе ги преземе сите потребни мерки со цел навремено откривање на корупцијата и отстранување или намалување на штетните последици од истата.Доколку постои основано сомнение во врска со корупција во постапката може да пријавите на следната е-пошта: ukazuvaci@na.org.mk и nepravilnosti@na.org.mk.

DRAFT PROGRAMME – DISCORVER EU

Извор: Национална агенција за европски образовни програми и мобилност

Прочитајте

Охрид: Успешно реализирана еколошката акција „Генералка Викенд“

0
Голема количина на ПЕТ амбалажа и мешан отпад беа собрани во рамки на еколошката акција „Генералка Викенд“ која се одржа во петокот на 17-ти...