spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeСамостојни органиСамостојни државни органиДЗС: Здравствени сметки, 2022 година

ДЗС: Здравствени сметки, 2022 година

Вкупните здравствени трошоци во 2022 година бележат опаѓање од 1.4 % во однос на 2021 година.

Вкупните тековни трошоци за здравството во Република Северна Македонија во 2022 година изнесуваат 60 567 милиони денари и бележат опаѓање од 1.4 % во однос на 2021 година, кога изнесуваа 61 408 милиони денари.

Во тековни трошоци за здравството (по соодветните шеми) најголемо опаѓање во однос на претходната година е забележано за:

– Превентивна здравствена заштита од 44.9 %

– Даватели на помошни (дополнителни) услуги од 41.1 %

– Приватни трошоци на домаќинствата од 5.0 %.

Најголемо учество во вкупните тековни трошоци за здравството (по соодветните шеми) имаат трошоците за:

– Лекување од 54.8 %

– Болници од 38.3 %

– Владини (буџетски) механизми и задолжително здравствено осигурување од 57.0 %.

Преземи го соопштението во целост

Преземи табели

Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел: +389 2 3295 666 

е-пошта: press@stat.gov.mk

Извор: Државен завод за статистика

Прочитајте