spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeСиндикатиУПОЗ: Висината на платите и додатоците на плата - Разговор со Јавниот...

УПОЗ: Висината на платите и додатоците на плата – Разговор со Јавниот обвинител

 

На средбата со Јавниот обвинител се разговараше и за унапредувањето на јавнообвинителските службеници, признавање на стекнатото образование, пополнување на испразнетите работни места и други прашања од интерес на јавнообвинителските службеници.

Претседателот на Синдикатот на работниците од управата, правосудните органи и здруженија на граѓани на РМ Пецо Грујовски, заедно со Генералниот секретар Трпе Деаноски и претседателот на синдикалната организација при јавните обвинителства Изабела Илиева остварија работна средба со Јавниот обвинител на Р. Македонија Љубомир Јовески и Генералниот секретар во јавното обвинителство Митко Митревски.

На оваа средба главна точка на разговор беа висината на платите и исплатата на додатоците на плата на јавнообвинителските службеници.

Претставниците на Синдикатот исто така ги отворија прашањата за можноста за унапредување на јавнообвинителските службеници, признавање на стекнатото образование со што би се добиле дополнителни бодови на плата за вработените, пополнување на испразнетите работни места и измени на Законот за јавнообвинителската служба

Јавниот обвинител истакна дека од страна на обвинителството се преземаат чекори во рамките на буџетот на обвинителството за подобрување на состојбата на јавнообвинителските службеници, а исто така и во редовната комуникација со Министерството за правда се бара и носење на нови законски решенија со кои уште повеќе би се подобриле и зголемиле правата на вработените.

На крајот на средбата двете страни се согласија дека е потребно да се одржи и заедничка средба со Министерот за правда на која би се разговарало за сите отворени прашања и би се изнашле конкретни решенија за истите.

Извор: УПОЗ

Прочитајте

Град Скопје: Соопштение

0
Ја известуваме пошироката јавност дека денес од објава на извесен организатор на SkopYard кој од 21 март без претходно добиена согласност најавувал дека на...