spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeМинистерстваМНР: Состанок на Заедничкиот експертски комитет на Хеленската Република и Република Северна...

МНР: Состанок на Заедничкиот експертски комитет на Хеленската Република и Република Северна Македонија

Денес (28 мај 2021 година), во Солун се одржа третиотвонреден состанок на Заедничката експертска комисија меѓу Хеленската Република и Република Северна Македонија за отворањето граничен премин во регионот на Преспанското Езеро.

 

Со состанокот, што се одржа во Грцијапретседаваше генералниот секретар за јавен ред на Министерството за граѓанска заштитагКонстантинос Цувалассо неговиот колегашефот на Делегацијата на Република Северна МакедонијагЗоран Поповдржавниот секретар на Министерството за надворешни работи.

Двете страни разговараа за наодите на техничкиот состанок меѓу членовите на Заедничкиот експертски комитет и експертите што се одржа на 24 февруари 2021 година во регионот на Преспанското Езеро и разменија мислења за идеите и можностите за финансирање на проектот со „ИНТЕРРЕГ ГрцијаРепублика Северна Македонија“.

Состанокот беше многу продуктивен и се одржа во контекст на искреност и меѓусебна доверба. Двете страни се заложија да вложат напори за напредок и спроведување на проектот.

Извор: Министерство за надворешни работи 

Прочитајте