spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeСамостојни органиСамостојни државни органиДЗС: Слободни работни места во првото тримесечје од 2021 година

ДЗС: Слободни работни места во првото тримесечје од 2021 година

Според податоците на Државниот завод за статистика, во првото тримесечје од 2021 година, стапката на слободни работни места изнесува 1.58 %.

Највисока стапка на слободни работни места од 4.98 % има секторот Ѓ – Градежништво, додека најмала е стапката во секторот Г – Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација, во кој изнесува 0.15 %.

Деловните субјекти со број на вработени од 3 до 9 имаат највисока стапка на слободни работни места, која изнесува 2.39 %.

Скопскиот Регион има највисока стапка на слободни работни места, која изнесува 1.80 %.

Најголем број слободни работни места, односно 2 103, има во петтата група занимања – Работници во услужни дејности и продажба.

Извор: Државен завод за статистика 

Прочитајте

Јегуновце: Работна посета низ повеќе населени места

0
Градоначалникот на општина Јегуновце беше на работна посета низ повеќе населени места во општина Јегуновце каде направив увид на започнати проекти: Во завршна фаза е...