spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeСиндикатиСолидарна помош на 173 членови

Солидарна помош на 173 членови

Солидарниот фонд при Синдикатот на УПОЗ и натаму продолжува со транспарентната работа и да им помага на своите членови согласно пропишаните услови од Правилникот за солидарен фонд. Така, во периодот помеѓу две седници на Комисијата за солидарен фонд, беа одобрени 153 барања во износ од 621.500 денари, парична помош за членовите на Синдикатот на УПОЗ по најразлични основи.

Комисијата за солидарен фонд на Синдикатот на УПОЗ на 03.06.2021 година, ја одржа својата 33-та сединца, на која беа разгледани поднесените барања на членовите на Синдикатот на УПОЗ по разни основи. Поднесени и одобрени беа осум барања по основ парична помош за боледување во вкупен износ од 53.800 денари. Едно барање беше одобрено за парична помош за загрозена материјална состојба во износ од 10.000 денари и пет барања по основ парична помош за лекување во износ од 44.160 денари а шест барања беа одобрени по основ парична помош позајмица (школување и лекување) во износ од 158.000 денари.

 

Во периодот меѓу двете седници од 27.04.2021 година до 02.06.2021 година, согласно Правилникот беа одобрени и испалтени вкупно 153 барања во вкупен износ од 621.500 денари и тоа:

  • Парична помош за новороденче – девет барања во износ од 27.000 денари;
  • Парична помош за смрт на член на Фондот – две барања во износ од 40.000 денари
  • Парична помош за смрт на член на потесно семејство – шест барања во износ од 60.000 денари
  • Парична помош за пензионирање – 14 барања во износ од 41.500 денари
  • Парична помош по член 28 (исклучителен случај) – 122 барања во износ од 393.000 денари (за исплата на парична помош за заболени членови од вирусот Ковид – 19)
  • Парична позајмица за лекување – две барања во износ од 60.000 денари.

На оваа седница, Комисијата за солидарен фонд донесе заклучок сите барањата кои ќе пристигнат во овој период до Синдикатот на УПОЗ, по основ парична помош за прваче, да почнат да се реализираат од 20.08.2021 година.

Извор: УПОЗ

Прочитајте