spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeМинистерстваМНР: Амбасада на Република Северна Македонија во Братислава

МНР: Амбасада на Република Северна Македонија во Братислава

Министерот за надворешни работи, Бујар Османи во Братислава официјално ја отвори Амбасадата на Република Северна Македонија во Словачката Република, во присуство на својот хомолог, министерот за надворешни и европски работи на Словачка, Иван Корчок.

„Сигурен сум дека овој нов убав и топол дом на Северна Македонија во Словачка, ова катче ќе биде уште една точка преку која ќе ја развиваме нашата соработка, еден вид хаб низ кој ќе проаѓаат бројни идеи, проекти, иницијативи кои се од заеднички интерес за граѓаните на двете земји. Северна Македонија и Словачка и досега развиваа исклучително позитивни и квалитетни билатерални односи, но сакам да верувам дека со денешниот чин влегуваме во едно ново поглавје на интензивни билатерални односи помеѓу нашите две земји. Убеден сум дека преку Амбасадата ќе го засилиме нашето пријателство кое е во постојан подем; ќе бидеме и фактички многу поблиски, поврзани и секако поефикасни во реализација на нашите амбиции“, истакна Османи.

 

Резидентното дипломатско претставување на Северна Македонија во главниот град на Словачка ќе даде дополнителен поттик за сестран развој на односите меѓу двете држави. Со отворањето на наше дипломатско-конзуларно претставништво во Словачка, напорите за обезбедување на поинтензивна комуникација, посебно на планот на економската соработка, културата, образованието, заштитата на интересите на нашите граѓани и мноштво други активности, ќе придонесат за нова димензија на квалитетот на меѓусебните односи.

Покрај размената на мислења за билатералните односи, приликата беше искористена, двајцата министри да разговараат за најновите состојби, предизвиците и перспективите на процесот на нашата европска интеграција, а во светло на значајните одлуки кои претстојат за првата Меѓународна конференција и формалното започнување на пристапните преговори на Северна Македонија со Европската унија. На тој пат, уште еднаш беше потврдена силната и гласна поддршка на Словачка за неодложен старт на преговорите за нашата држава, ангажман кој ќе продолжи и во наредниот период.

Двајцата министри разменија мислења и за други теми од заемен интерес, за регионалната соработка, како и напорите за справување со последиците на Пандемијата и наредните чекори на овој план.

Извор: Министерство за надворешни работи 

Прочитајте