spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeСиндикатиПочитување на мерките за БЗР во услови на топлотен бран

Почитување на мерките за БЗР во услови на топлотен бран

Почитувани,

 

Сојузот на синдикатите на Македонија како репрезентативен претставник на работниците во држава бара Владата да донесе мерки за заштита на животот и здравјето на работниците и граѓаните затоа што според најавата на Управата за хидрометеоролошки работи (УХМР) денеска и во следните денови времето ќе биде многу топло со натпросечни температури за овој период од годината, а максималната температура ќе достигне до 40 степени.

 

Во насока на справување со најавените високи температури, ССМ бара од работодавачите да ги почитуваат марките за безбедност и здравје при работа, да го намалат и исклучат работењето на отворено за работниците во најтоплите делови од денот, како и да ги обезбедат сите средства и мерки за заштита на животот и здравјето на работниците во овие услови.

 

Од особено значење е да се утврдат соодветни мерки за заштита на здравјето и животот на возрасните, хронично болните и бремените работнички.

 

Светската здравствена криза и пандемија силно го потенцира значењето на животот и здравјето, поради тоа и во овие услови на екстремном високи температури да го зачуваме здравјето на работниците и граѓаните, тие се двигатели на општеството.

 

Работодавачи, зачувајте го здравјето на работниците, тие се ваши партнери!

 

Работници почитувајте се, спроведувајте ги мерките за безбедност и здравје при работа, а доколку тоа право не ви се почитува, пријавете кај вашиот синдикален претставник, претставникот на работниците за БЗР и Државниот инспекторат за труд!

 

Непочитувањето на работничките права и праватa за безбедност и здравје при работа можете да ги пријавите во Сојузот на синдикатите на Македонија на: prijavi@ssm.org.mk или на телефонскиот број: 070 818 878.

Извор: Сојуз на синдикати на Македонија 

Прочитајте

МЗ: Манолева на билатерални средби со министрите за здравство на Словенија...

0
Заменик министерката за здравство, д-р Маја Манолева оствари билатерални средби со министерката за здравство на Република Словенија, Валентина Преволник Рупељ и д-р Шимон Војислав,...