spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeВладаПромовиран првиот дигитален читач за лицата со оштетен вид и за други...

Промовиран првиот дигитален читач за лицата со оштетен вид и за други групи

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Зоран Заев, заедно со првиот заменик-претседател на Владата и министер за политички систем и односи меѓу заедниците Артан Груби, како и со министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска денеска присуствуваа на промоција на дигиталната алатка, аудио читач симболично наречен „Кико“.

„Оваа апликација, која е лесно применлива за сите возрасти, користејќи го системот претворање „слика или текст во глас“, ќе овозможи непречена комуникација, непречено движење и целосно вклучување во општеството и достоинствен живот на нашите сограѓани. Исклучително е значајно што со Апликацијата Аудио читач „Кико“, лицата со оштетен вид за прв пат добиваат  функционална, современа и соодветна алатка, која во секојдневниот живот ќе им помага и овозможува поголема самостојност и тоа во сите сфери“, истакна премиерот Заев и изрази задоволство што софтвер-апликацијата за првпат ќе им овозможи на над 3.000 слепи и лица со оштетен вид, пишаниот текст да го слушнат и разберат во аудио верзија.

Премиерот Заев подвлече дека Владата целосно ја презеде обврската, како членка на Обединетите Нации, да работи постојано на имплементација на Конвенцијата на Обединетите нации за правата на лицата со попреченост.

„Нашата земја во 2011 година, ја ратификуваше Конвенцијата на Обединетите нации за правата на лицата со попреченост и оваа Влада целосно ја презеде обврската, како членка на Обединетите Нации, да работи постојано на имплементација на Конвенцијата, притоа обезбедувајќи еднакви права и можности за достоинствен и независен живот на лицата со попреченост, како и на останатите граѓани“, истакна премиерот Заев и ја повика и бизнис заедницата, особено телекомуникациските компании, да изработуваат говорна поддршка за што е можно повеќе услуги.

„Апликацијата „Кико“, може да послужи како основа, односно како база, врз која може да се надградуваат други програми, со чија помош, на лицата со попреченост ќе им се овозможи еднакво да учествуваат во градењето на едно здраво и напредно општество и на социјален и на економски план. Да работиме заедно, уште повеќе за надминување и на најмалите бариери во насока на обезбедување еднаков пристап до образование, вработување, здравствен, социјален и културен живот на еднаква основа, за сите граѓани на нашата земја“, подвлече премиерот Заев.

Министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска објасни дека апликацијата, освен лицата со оштетен вид, може да ја користат и лицата со тешкотии во учењето, лицата со дислексија и сите оние лица кои информациите најдобро или полесно ги разбираат во аудио формат.

„Грижата за ранливите категории на граѓани, за нас како Влада и посебно како Министерство за труд  и социјална политика  е приоритет. Градиме политики и преземаме активности за да одговориме на нивните потреби. Мотото на лицата со попреченост „ништо за нас – без нас“  е основата  на која се темелат нашите политики кои ги градиме заедно со лицата со попреченост“, рече министерката Шахпаска и додаде дека за разлика од порано, кога се слушаа роботски гласови, сега ауди-читачот звучи природно, лесно разбирливо, и е достапна во мобилна и десктоп верзија создадена согласно современите технолошки трендови.

Постојаната претставничка на Програмата за развој на Обединетите нации, УНДП, Нарине Сахакјан истакна дека Конвенцијата ја потврдува максимата за уживање и почитување на сите човекови права и фундаментални слободи на сите, но посебно внимание посветува на заштитата на достоинството на лицата со попреченост.

„Со денешното претставување на „Кико“, верувам дека сме чекор поблиску кон вистинско остварување на таа заложба. После повеќе од десет години напорна работа и посветеност во поддршката на националните партнери за исполнување на начелата од Конвенцијата на ОН за правата на лицата со попреченост, денеска „Кико“ претставува многу значајно достигнување во таа заложба“, рече постојаната претставничка на УНДП, Нарине Сахакјан.

Претседателот на Сојузот на слепи лица Жарко Селковски, рече дека алатката е од големо значење бидејќи самостојно слепите лица може да работат, читаат, да праќаат  мејлови и слично.

„Ова помагало е бесплатно, прво од овој вид, брзо, јасно и чисто. Горд сум што секаде на моите колеги ќе кажуваме дека имаме говорна програма. Голема благодарност до Премиерот, Министерката, УНДП и заложбите за олеснување на нашиот секојдневен живот“, рече Селковски.

Дигиталната апликација-аудио читач е креирана на иницијатива на Министерството за труд и социјална политика, Програмата за развој на Обединетите Нации, и во партнерство со Националниот сојуз на слепи лица.

Апликацијата е бесплатна и достапна на македонски јазик, а во тек е изработка и на неговата албанска верзија, која ќе биде достапна за неколку месеци. Пристапот до апликацијата е едноставен. Доволно е да се пристапи на Google Play Store и да се симне апликацијата  RHVoice. Откако ќе се инсталира оваа апликација потребно е да се одбере „македонски“ на листата со јазици, веднаш до називот „Кико“.

Извор: Влада

Прочитајте