МОН: Подготвеноста за стартот на учебната година според новата Концепција

МинистерстваМОН: Подготвеноста за стартот на учебната година според новата Концепција
spot_img

Најчитано

spot_img
spot_img

Со цел да се запознае со подготовките на училиштата за новата учебна година министерката за образование и наука Мила Царовска, денеска одржа редовен состанок со градоначалниците, директорите на училиштата и задолжените лица за образование во локалните самоуправи. Тема на разговор на состанокот беше подготвеноста за имплементација на новите наставни програми за прво и четврто одделение кои согласно новата Концепција за основно образование треба да стартуваат од 1 септември годинава.

На состанокот беа споделени информации за техничката подготвеност со опрема со која располагаат училиштата, неопходна за успешна реализација на зацртаните реформи. Исто така, градоначалниците и директорите истакнаа дека интензивно се подготвуваат и заедно со МОН ќе обезбедат навремен почеток на учебната година и спроведување на новите наставни програми.

Министерството за образование и наука продолжува со подготовката на дигиталните материјали за учење и покрај повлекувањето на предлог законот за учебници од собраниска процедура. Новите материјали за учење се изработуваат согласно усвоените нови наставни програми кои треба да обезбедат поголема интерактивност за време на наставата и да го поттикнат креативното и критичко размислување кај учениците.


Сите промени во основното образование се предвидени со новата Концепција, усвоена преку широка јавна дебата при што предвид е земено мислењето на сите засегнати чинители, а особено и на експертската јавност.

Извор: Министерство за образование и наука 

spot_img
spot_img
spot_img

Последни објави

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Читај повеќе

spot_img
spot_img