spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeМинистерстваМТСП: Прв Центар за поддршка на згрижувачките семејства

МТСП: Прв Центар за поддршка на згрижувачките семејства

Започна со работа првиот Центар за поддршка на згрижувачките семејства во нашата земја. Центарот се наоѓа во просториите на поранешниот дом за деца без родителска грижа „11 Октомври“ во центарот на градот. Негото воспоставување е резулат на заложбите на Министерството за труд и социјална политика, кое заедно со социјалните институции и меѓународни партнери од УНИЦЕФ имаат за цел да се зајакне и подобри грижата за децата кои,од различни причини, не можат да живеат со своите семејства.

Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска изрази големо задоволство по повод неговото отворање, кое како што истакна претставува и слика како едно општество се грижи за најмладите, децата, со посебен акцент на децата без родители и родителска грижа.

 

„Успехот на едно општество е мерлив преку грижата за граѓаните, особено грижата за децата. Огромна е придобивката од отворањето на Центарот за поддршка на згрижувачките семејства чија цел е да ги поддржува, да им помага и да ги насочува згрижувачките семејства да обезбедат токму онаква грижа каква што му е потребна на детето сместено кај нив. Стручниот тим од Центарот ќе им дава стручна поддршка, обука, совети и водство за згрижувачките семејства за заеднички да го остварат „најдобриот интерес на детето“, како што предвидува и налага Конвенцијата за правата на детето. Со отворањето на денешниот Центар за поддршка на згрижувачки семејства во Скопје, но и со отворањето на ист ваков центар и во Битола веќе оваа среда, испраќаме порака дека згрижувачките семејства се исклучително важен дел во системот на социјална заштита“, потенцираше министерката Шахпаска.

 

 

Притоа таа ја посочи и не помалку значајна улога на Центарот за поддршка на згрижувачките семејства, промовирање на згрижувањето, односно мотивирање на што поголем број заинтересирани граѓанки и граѓани да станат згрижувачи на деца.

 

„Денешниот број на згрижувачки семејства во земјава е околу 300 кои згрижуваат околу 500 деца, но ние очекуваме овие бројки и понатаму да се зголемуваат, за да може секое дете кое има потреба од сместување да биде згрижено во семејна средина,“ рече министерката.

 

Претставничката на УНИЦЕФ во земјава, Патриција Ди Џовани потенцираше дека ништо не може да ја замени љубовта и поддршката што ја дава семејната средина.

 

„Кога ќе остане без семејна грижа, детето почнува да страда, а тоа може да има штетни последици по неговиот раст и развој. Токму затоа престојот во згрижувачко семејство, дури и за краток временски период, е најдобриот начин да се обезбеди секое дете да го добие она што секој од нас би го очекувал за своите деца – соодветна грижа, љубов и посветеност“,“ изјави Ди Џовани.

 

Директорката на Јавната установа „11 Октомври“,Соња Стамевска, информираше дека петнаесетината нововработени стручни лица во Центарот за поддршка на згрижувачките семејства во Скопје ќе работат со повеќе од 180 згрижувачки семејства кои се грижат за околу 390 деца од Скопје, Куманово, Тетово, Велес и повеќе други градови од земјава.

 

Подобрувањето на системот за згрижување, вклучувајќи го отворањето на новиот центар, Министерството за труд и социјална политика ги спроведуваше во партнерство со УНИЦЕФ и со делумна финансиска помош од Амбасадата на Велика Британија во земјава.

 

 

 

Во текот на неделава се очекува започнувањето со работа и на вториот центар за поддршка на згрижувачките семејства во Битола.

 

Со воспостаувањето на центарот за поддршка на згрижувачките семејства продолжува трансформацијата на Јавната установа за деца „11 Октомври“, преку која во 2018 година децата сместени во оваа установа, се преселија во мали групни домови, во заедницата.

 

Извор: Министерство за труд и социјална политика 

 

Прочитајте

Дојран: Дојран Гурман Фест 2024

0
Дојран Гурман Фест 2024– гастрономско патување низ вкусовите на традиционалната кујна од Дојран приготвени од вештите раце на жените од “Здружение на жени-Дојрана” кои...