spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeСиндикатиРазговори за корекција на платите во Администрацијата

Разговори за корекција на платите во Администрацијата

Вчера попладне, во Министерството за финансии на барање на Синдикатот на УПОЗ се одржа работна средба на која главна точка беше предлогот на Синдикатот на УПОЗ доставен до Владата на РСМ за поинаква пресметка на платите на државната администрација и другите вработени во институциите на државната управа и нивна корекција. На состнокот покрај Министерот за финансии Фатмир Бесими учествуваше и Министерот за информатичко општество и администрација Јетон Шаќири. Од Синдикатот на УПОЗ покрај претседателот на Синдикатот Пецо Грујовск, учествуваа и Верица Тасева – потпреседател на Синдикатот на УПОЗ за правосудството и Александар Диље – член на Одоборт за административни службеници на Синдикатот на УПОЗ. На состнокот беше прифатео барањето на Синдикатот на УПОЗ и беше договорено да се формира работна група која после годишните одмори ќе се отпочне со работа за нов начин за пресметка на платите.

Подолг период а и на последната седница на Претседателството на Синдикатот на УПОЗ се разговараше за покренување на прашањето за корекција на платите во државната администрација. Со оглед што, и нашата држава се соочи со здравствената криза предизвикана од вирусот Ковид – 19, ваквото барање беше во мирување. Но за Синдикатот на УПОЗ ова е приоритетно прашање за наредниот период.

На средбата, претседателот Пецо Грујовски го изнесе предлогот на Синдикатот и изнесе неколку податоци кои се го оправданоста на барањата на Синдикатот на УПОЗ. Согласно податоците на Државниот завод за статистика просечната нето плата исплатена за месец март 2021 година изнесува 28.127,00 денари. Со последните измени на Законот за минимална плата, износот на минималната плата за 2021 година, е 15.194,00 денари. Иако порастот на просечната и минималната нето плата на ниво на држава е за поздравување, вработените во администрацијата и правосудството за жал примаат плати и под просечната плата, но и под минималната плата.

Во изминатите неколку години политиките на Владата придонесоа во одредени делови од јавниот сектор зголемување на платите на вработените и до 25%, но последното зголемување на платите во администрацијата беше со исплата на септемвриската плата во 2019 година, кога овие вработени добија покачување на плата од 5%.

Поразителен но и вистинит е фактот дека скоро 95% од вработените во администрацијата и правосудните органи имаат пониска плата од просечната плата, а уште по поразителен е фактот дека поради различниот систем на плати, во овој момент референтите и помладите референти во администрацијата имаат плата пониска од минималната плата што е и спротивно на законот.

Исто така, поради растечката инфлација и цените на основните производи за живот, во постојан пораст е и износот на синдикалната минимална кошница за семејство од четири члена со најосновните и најевтините производи за домување, исхрана, хигиена итн. за месец април изнесува 33.976,00 денари.

По изнесување на овие факти, и во дискусијата преовлада подготвеност од другата страна за прифаќање на барањето на Синдикатот и изнаоѓање решение на предлог. За таа цел се формира работната група со преставници од МИОА, МФ и Синдикатот на УПОЗ која веднаш по годишните одмори, ќе отпочнат со пресметки и симулација за правиот начинот на пресметка и веднаш потоа ќе се пристапи кон отпочнување на преговори.

На оваа средба, со оглед што беше усвоен ребалансот на Буџетот, преставниците на Синдикатот на УПОЗ побараа информација кога ќе се отпочне со исплата на регресот за годишен одмор, без оглед што рокот за исплата на ова право согласно Гранскиот колективен договор е до 31.12.2021 година. Министерството за финансии информираше дека се созадени услови за исплата и обезбедени се средства, и секоја установа треба да направи решение за исплата и да отпочне со исплата на ова право.

Извор: УПОЗ

Прочитајте

МЈА: Лазе Јаќимоски ја презеде функцијата Заменик – Министер за Јавна...

0
Во просториите на Министерството за Јавна Администрација денес беше извршено примопредавање на должноста Заменик - Министер за Јавна администрација. Министерот за Јавна администрација, Горан Минчев, заедно со поранешниот Заменик - Министер на Министерството...