Нов Колективен општ договор за вработените во Јавниот сектор

СиндикатиНов Колективен општ договор за вработените во Јавниот сектор
spot_img

Најчитано

spot_img
spot_img

Претседателството на Сојузот на синдикатите на Македонија на последната седница донесе Одлука и утврди предлог текст на нов Општ колективен договор за јавен сектор.

На 29.07.2021 година до Владата беше доставен предлогот на Општиот колективен договор за јавниот сектор во кој покрај другото, ССМ предложи да се уреди правото на Регрес за годишен одмор во висина од 30% до 100% од основицата за сите вработени во јавниот сектор како и други предлози кои се исклучиво во насока на унапредување на права на работниците во јавниот сектор.

Очекуваме Општиот колективен договор за јавниот сектор да биде потпишан веднаш по завршување на локалните избори со што ќе исправиме една голема неправда спрема работниците во јавниот сектор.

Апелираме до работодавачите во јавниот сектор каде што ова работничко право веќе сме го уредиле со колективен договор да го исполнат истото во најскоро време имајки во предвид дека нема никакви законски ограничувања и истото претставува уредено право согласно со Закон и Колективен договор и претставува редовна исплата спрема вработените.

 

 

Извор: Сојуз на синдикати на Македонија 

spot_img
spot_img
spot_img

Последни објави

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Читај повеќе

spot_img
spot_img