ДЗС: Издадени одобренија за градење, август 2021 година

Самостојни органиСамостојни државни органиДЗС: Издадени одобренија за градење, август 2021 година
spot_img

Најчитано

spot_img
spot_img

Според податоците на Државниот завод за статистика, во август 2021 година се издадени 276 одобренија за градење, што е за 50.0 % повеќе во однос на истиот месец од претходната година.

Според издадените одобренија за градење, предвидената вредност на објектите изнесува 6 248 028 илјади денари, што е за 96.9 % повеќе во однос на истиот месец од претходната година.

Зголемената предвидена вредност се должи на фактот дека во референтниот месец се издадени одобренија за градење на објекти од високоградба со поголеми вредности, конкретно резиденцијални објекти за домување во Општина Гази Баба.

Од вкупниот број издадени одобренија за градење, 147 (53.3 %) се наменети за објекти од високоградба, 49 (17.7 %) за објекти од нискоградба и 80 (29.0 %) за објекти за реконструкција.

Од вкупно 276 објекти, на 158 (57.2 %) како инвеститори се јавуваат физички лица, а на 118 (42.8 %) објекти инвеститори се деловни субјекти.

Во извештајниот период е предвидена изградба на 1 582 станови, со вкупна корисна површина од 110 541 м2.

 

 

 

Извор: Државен завод за статистика

spot_img
spot_img
spot_img

Последни објави

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Читај повеќе