spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeМинистерстваМЗ: Светски ден за борба против сидата

МЗ: Светски ден за борба против сидата

Од исклучителна важност е успешното партнерството меѓу Владата и граѓанскиот сектор во справувањето со еден комплексен проблем како што е ХИВ.

?Направивме предлог-измени на Законот за здравствена заштита, за активно учество на граѓанскиот сектор во превенција на ХИВ.

?Буџетот на Програмата за ХИВ за 2022 година ќе се зголеми од 87,7 на 125 милиони денари.

?Со овие средстава обезбедена е антиретровирусна терапија за пациентите со ХИВ, како и за мерките за превенција што ги спроведуваат Здруженијата.

Продолжуваме континуирано да работиме и да ги унапредиме и другите аспекти во однос на ХИВ инфекцијата.

 

 

 

 

Извор:  Министерство за здравство 

Прочитајте

Охрид: Успешно реализирана еколошката акција „Генералка Викенд“

0
Голема количина на ПЕТ амбалажа и мешан отпад беа собрани во рамки на еколошката акција „Генералка Викенд“ која се одржа во петокот на 17-ти...