spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeОпштиниВелес: Завршија конзерваторските активности на манастирската црква Св.Димитрија

Велес: Завршија конзерваторските активности на манастирската црква Св.Димитрија

Завршија конзерваторските работи на живописот во Припратата на манастирската црква Св.Димитрија. Градоначалникот Марко Колев се запозна со екипата на Конзерваторски центар која работеше на живописот од XIX век.

При чистењето на живописот, во наосот во црквата откриен е постар живопис кој според квалитетот  е живописуван пред XIX век.

Во Припратата откриен е живопис на кој покрај  портретот на  ктиторот на црквата, со моделот на црквата во левата рака, представени се сцени од Страшниот суд.

 

 

 

 

Извор: Општина Велес 

Прочитајте