spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeСиндикатиДоследно почитување на Колективниот договор во општина Прилеп

Доследно почитување на Колективниот договор во општина Прилеп

Непочитувањето на Колективниот договор за вработените во Општина Прилеп, преставува кривично дело, а Синдикатот на УПОЗ ќе ги искористи достапните механизми за доследна примена на Колективниот договор.

Во Колективниот договор кој беше потпишан на 30.12.2021 година помеѓу Синдикатот на УПОЗ и Општина Прилеп, се уреди начинот на пресметка на плата кој е усогласен со порастот на минималната плата. Овој Колективен договор беше изгласан и одобрен од страна на советниците на Општина Прилеп, за да само по еден месец истите советници кои гласаа за потпишување на Колективниот договор сега се противат на примена на истиот.

Имено со Одлука на Советот на Општина Прилеп, согласно член 24 од Колективниот договор, потребно е да се донесе нова одлука за вредност на бодот со која конечно платите на вработените во општинската администрација ќе се усогласат со порастот на минималната плата. Меѓутоа Советниците наместо да донесат таква одлука ја повлекуваат оваа тока од дневниот ред.

За таа цел, Синдикатот на УПОЗ преставуван од Претседателот Трпе Деаноски и претседателот на синдикалната организација при Општина Прилеп Бошко Талески, одржаа прес конференција со што ја запознаа јавноста за самоволијето на Советнициет на Општина Прилеп, и порачаа дека доколку доследно не се применува Колективниот договор тоа преставува кривично дело.

Синдикатот на УПОЗ во наредниот период ќе преземе се за вработените да го остварат ова правото од Колективниот договор, со цел да не се оштетува буџетот на Општина Прилеп во судски постапки, а воедно Претседателот Деаноски ги повика советниците да размислат уште еднаш, без разлика на ниванта политичка припадност и да си го одржат зборот за што го гласале и им дале шанса на вработените за пристојна плата.

 

 

Извор: УПОЗ

 

 

Прочитајте