spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeМинистерстваМЕ: Над 6.500 апликации за мерката за покривање на дел од сметките...

МЕ: Над 6.500 апликации за мерката за покривање на дел од сметките за струја на домаќинствата со ниски приходи

„Заклучно со вчерашниот ден кога заврши јавниот повик за мерката за финансиска поддршка за покривање на дел од сметките за електрична енергија за домаќинствата со ниски примања во архивата на Министерството за економија се пристигнати 6.500 барања, а согласно предвидените буџетски средства за оваа намена кои изнесуваат 60.000.000 денари, со финансиска поддршка може да се стекнат околу 7.000 домаќинства. Тоа значи дека имаме успешна реализација на мерката“, кажа министерот за економија Крешник Бектеши на денешната прес конференција на која информираше за реализација на јавниот повик.

Како што информираше министерот согласно оваа мерка предвидено е да се пркријат од 600 до 800 денари од сметката за електрична енергија на домаќинствата за ниски приходи.

„Очекуваме дека денеска и утре во архивата на Министерството за економија да пристигнат уште 200 барања од барателите кои заклучно со вчерашниот ден преку пошта ги испратиле своите апликации.Со што сакам да заклучам дека имаме успешна реализација на оваа мерка“ кажа Бектеши.

Министерот информираше дека за спроведување на активностите за реализација на финансиска поддршка за лица со ниски примања, формирани се пет комисии кои активно работат и до крајот на февруари ќе биде изготвена финална листа на баратели кои ќе се стекнат со финансиска поддршка.

„Финансиската подршка ќе добијат најранливите категории преку примена на принципот најниски примања во домаќинство во 2021 година, во соодветната категорија. Во случај кога повеќе баратели имаат идентичен износ на месечни примања во домаќинството, истите ќе бидат подредени според архивскиот број, растечки. По изготвувањето на финалните листи, Министерството за економија истите ќе ги достави до универзалниот снабдувач со електрична енергија, ЕВН ХОУМ, со цел потврдување на внесените податоци за бројот на корисник и за бројот на место на потрошувачка и по добиен одговор од нивна страна Министерството за економија ќе изгови решенија за стекнување финансиска поддршка, потенцираше министерот и додаде дека средствата за финансиската поддршка за месеците јануари, февруари и март 2020 година ќе бидат засметани во сметките за потрошена електрична енергија кои се доставуват до потрошувачите во март 2022 година, при што доколку износот на потрошена електрична енергија е помал од вкупната субвенција за овие три месеци, корисниците ќе бидат во претплата, кажа Бектеши.

Според јавниот повик корисниците на финансиска поддршка во текот на оваа година треба преостанатиот дел од износот на сметката за претходниот месец да го плаќаат во рокот за плаќање наведен на сметката.

Во спротивно, доколку корисникот на финансиска поддршка не го плати преостанатиот намален износ на две последователни сметки, Министерството за економија ќе донесе решение со кое се укинува решението за стекнување на финансиска поддршка.

„Во услови на прогласена криза во снабдувањето со електрична енергија, Министерството за економија со оваа програма годинава за прв пат ја воведе мерката за парична помош за најранливите категории на лица со ниски примања, кои не се приматели на гарантирана помош согласно закон“ кажа Бектеши.

Согласно јавниот повик, најранливите категории на лица со ниски примања до 30.000 денари кои не се приматели на гарантирана помош согласно закон ќе добијат парична помош, односно намалување на месечната сметка за потрошена електрична енергија во износ од 600 денари или 800 денари месечно, во зависност од големината на домаќинството.

И тоа:

  • самец до 15.194 денари;
  • домаќинство со два члена до 18.000 денари;
  • домаќинство со три члена до 21.000 денари
  • домаќинство со четири члена до 25.000 денари; и
  • домаќинство со пет члена и повеќе до 30.000 денари.

 

 

 

Извор: Влада

Прочитајте

МЗ: Средба со директорот на ФЗОМ – Разгледани можностите за проширување...

0
Министерот за здравство Арбен Таравари одржа состанок со директорот на Фондот за здравствено осигурување, д-р Александар Клековски, претставници на Фарамабренд-Нова (асоцијација на иновативни фармацевтски...