spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeМинистерстваМЖСПП: Продолжува соработката со Светска банка во областа квалитет на воздухот

МЖСПП: Продолжува соработката со Светска банка во областа квалитет на воздухот

Заменик министерката за животна средина и просторно плaнирање Христина Оџаклиеска во понеделникот оствари виртуелна  средба со високи претставници од Светска банка на тема загадување на воздухот, во насока на продлабочување на соработката и детектирање на предизвиците и можностите за поуспешен пристап кон управувањето со квалитетот на воздухот во нашата држава.

Во фокусот на дискусиите беа зајакнувањето на капицетот на мониторингот на квалитетот на воздухот, проценката на можностите за финансиска поддршка од Светска Банка при реализација на проекти во општините во кои има надминување на дозволените вредности за квалитет на воздух и спроведувањето на политиките за заштита на воздухот преку примарната и секундарната легислатива.

Во текот на состанокот беа разгледани и потребата од воведување на нови методи за следење на квалитетот на воздухот во Централната лабораторија, потребата од изработка на локални планови за квалитет на воздухот и контрола на загадувањето, како и потребата од техничка поддршка за зајакнување на институционалните капацитети во оваа област.

 

 

 

Извор: Министерство за животна средина и просторно планирање

Прочитајте

Мицкоски на средба со дијаспората во Њујорк, да се обединиме во...

0
Почитувани, Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Христијан Мицкоски оствари средби со македонската дијаспора во Њујорк, САД. Присуствуваше на вечерната богослужба во чест на светите...