МП: Европската пракса покажа дека закон може да биде проверен од Венецијанската комисија и по неговото донесување

МинистерстваМП: Европската пракса покажа дека закон може да биде проверен од Венецијанската...

Најчитано

Министерот за правда Никола Тупанчески вели дека испраќањето на Законот за здруженија и фондации на мислење на Венецијанската комисија е од превентивни причини во однос на примената на  одредбите кои се изгласани во Собранието за да не дојде до несакани консеквенции кои во формална смисла би довеле до  Европскиот суд за човекови права.

Европската пракса покажа дека закон може да биде проверен и по неговото донесување.
„Мислењето на Венецијанската комисија е добредојдено. Исходот не можеме да го прејудицираме. Можеби ќе оди во наш прилог. Факт е дека во иднина можеби добро би било оваа пракса да продолжи и во иднина но тоа да биде пред донесувањето на законите затоа што на некој начин е подобро да се реагира во таа фаза отколку кога ќе биде донесен законот па после да добиеме пресуда од Европскиот суд за човекови права“, изјави министерот за правда Никола Тупанчески одговарајќи на новинарски прашања.

 

 

Извор: Министерство за правда

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
https://form.jotform.com/222403480783353spot_img

Последни објави

spot_img
spot_img

Читај повеќе