МОН: Стипендии за кратки студиски престои во Велика Британија за 2023 година

МинистерстваМОН: Стипендии за кратки студиски престои во Велика Британија за 2023 година

Најчитано

Британскиот фонд за стипендии – British Scholarship Trust доделува  до 6 стипендии за кратки студиски престои (од 1 до 3 месеци) за млади истражувачи од Република Северна Македонија на соодветни високообразовни и научнo – истражувачки институции во Велика Британија за 2023 година.

Стипендијата изнесува 1000 фунти месечно за универзитети надвор од Лондон и 1200 фунти месечно за институции во Лондон, за покривање на трошоците за сместување и исхрана. Патните трошоци паѓаат на товар на кандидатите.

Услови  за конкурирање:

 • Завршени академски универзитетски студии од прв циклус со просечен успех над 8,00;
 • Одлично познавање на англиски јазик;
 • Да не се постари од 30 годиниво академската година на студискиот престој;
 • Да имаат обезбедена согласност од соодветна институција од Велика Британија за реализација на студискиот престој.

Потребни документи за конкурирање:

 1. Молба,  вклучително  адреса на живеење,  е- mail и контакт телефон ;
 2. Биографија (CV);
 3. Предлог програма за истражување, на една страна, формат А4;
 4. Согласност од институцијата во Велика Британија за прифаќање на  студискиот престој;
 5. Копија од диплома за завршено образование;
 6. Две препораки од универзитетски професори или истражувачи, во запечатени пликови;
 7. Потврда за познавање на англискиот јазик (TOEFL, IELTS или слично) и
 8. Пополнета апликација преземена од www.britishscholarshiptrust.orgи две фотографии.

Пополнетата апликација и другите потребни документи треба да се поднесат во Министерството за образование и наука, на англиски јазик,  на адреса:

ул. „Св. Кирил и Методиј“, бр.54, 1000 Скопје,

Одделение  за меѓународна соработка во образованието и науката

Крајниот рок за поднесување на документите е 01 март 2023 година.

Подетални информации може да се обезбедат преку www.britishscholarshiptrust.org или на e-mail: aleksandar.tutnovski@mon.gov.mk.

 

 

 

Извор: Министерство за образование и наука 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
https://form.jotform.com/222403480783353spot_img

Последни објави

spot_img
spot_img

Читај повеќе