spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeМинистерстваМЖСПП: Ќе ја градиме регионалната депонија по европски стандарди и со заеднички...

МЖСПП: Ќе ја градиме регионалната депонија по европски стандарди и со заеднички напори ќе ги решаваме предизвиците

Министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини оствари средба со градоначалникот на општина Новаци Стевче Стевановски.

 На средбата се разговараше за изградба на регионалната депонија во општина Новаци на локација до поранешниот рудник за јаглен на РЕК Битола која ќе ги опслужува Пелагонискиот и Југоисточниот Плански Регион.

Во рамки на средбата направена е посета на сегашната нестандарна депонија и локацијата на предвидената нова депонија. Разговарано е и за потребата изградба на алтернативен пат до централна регионална депонија со што ќе се спречат негативни влијанија кај граѓаните на општина Новаци и БитолаЌе се финансира со заем на ЕБОР и со грант од Владата на Швајцарија.

 

 

 

Извор: Министерство за животна средина и просторно планирање 

Прочитајте