spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeМинистерстваМТВ: Доставени три барања за финансиска поддршка за воведување на нови авиолинии

МТВ: Доставени три барања за финансиска поддршка за воведување на нови авиолинии

Ве информираме дека денеска во просториите на Министерството за транспорт и врски се отворија барањата за финансиска поддршка за воведување на нови авиолинии од двата аеродроми, Меѓународниот аеродром Скопје и аеродромот Св. Апостол Павле во Охрид.

На јавниот повик кој што траеше од 20 декември 2022 година до 26 јануари 2023 година документација доставија три авиокомпании и тоа Визер, Луфтханза и Аегеан Ерлајнс.

Комисијата составена од членови од неколку државни институции во следниот период ќе изврши евалуација на доставените понуди.

Јавниот повик за субвенционирање на нови авиолинии беше распишан во согласност со политиките на фер и конкурентски услови согласно регулативата на Европска унија.

Финансиската поддршка има за цел поттикнување и развој на воздушниот сообраќај во Република Северна Македонија, заради квалитетен развој на цивилното воздухопловство, формирање на поконкурентни и подостапни цени на билетите што директно подразбира нови дестинации за граѓаните на Северна Македонија.

 

 

 

Извор: Влада

Прочитајте

Градоначалник Манчев: Од 2021 година си поставив за цел да го...

0
1. Какви реформи се случуваат во општинската администрација во Босилово? Реформите во делот на администрацијата се случуваат со законски измени или дополнувања на законите на предлог на Владата...