spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeВладаДигиталната трансформација е приоритет и за двете земји, размената на искуствата е...

Дигиталната трансформација е приоритет и за двете земји, размената на искуствата е значаен придонес за целиот процес

Заменичката на претседателот на Владата на Република Северна Македонија задолжена за политики за добро владеење, Славица Грковска, денеска оствари средба со новоименуваната амбасадорка на Република Грција во Република Северна Македонија, Софија Филипиду.

Вицепремиерката Грковска и посака добредојде на новоименуваната амбасадорка и ѝ посака успешено извршување на мандатот.

Притоа ја информираше новоименуваната амбасадорка на Грција во земјава, за работењето на Кабинетот и за клучните процеси кои се темелат на три столба
и тоа: дигиталната трансформација на општеството, антикорупциски политики како и градењето на професионални, транспарентни, одговорни и отчетни институции.

На состанокот се разговараше и за интензивирање и продлабочување на меѓусебната соработка, но и размена на искуствата и знаењата во областа на дигиталната трансформација на општеството и креирањето на антикорупциските политики.

Амбасадорката Филипиду истакна дека дигиталната трансформација на општеството е многу важен за успешно справување со корупцијата, но и за унапредување на ефикасноста на институциите.

Двете соговорнички разговараа за можноста за размена на искуства меѓу двете земји, како во поглед на процесите на дигитална трансформација, но и во однос на механизмите за спречување и откривање на финансискиот криминал.

Вицепремиерката Грковска ги презентираше и идните активност на Кабинетот во делот на соработката со младите и граѓанскиот сектор, кои се клучни во процесот на воспоставување на демократските процеси, ставајќи акцент на важноста за потребата од интегритет, како клучен принцип во градењето на демократското и просперитетно општество кое нуди еднакви можности за сите.

 

 

Извор: Влада

Прочитајте

Градоначалник Манчев: Од 2021 година си поставив за цел да го...

0
1. Какви реформи се случуваат во општинската администрација во Босилово? Реформите во делот на администрацијата се случуваат со законски измени или дополнувања на законите на предлог на Владата...