Ковачевски: Напредокот во слободата на медиумите е уште еден чекор напред на европскиот пат

ВладаКовачевски: Напредокот во слободата на медиумите е уште еден чекор напред на...

Најчитано

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Димитар Ковачевски во свое име и во име на Владата на Република Северна Македонија го честита Светскиот ден на слободата на медиумите на сите професионални новинари кои придонесуваат во демократизацијата на општеството.

Ја проследуваме пораката на премиерот Ковачевски, во чест на денешниот ден.

„Го честитам денешниот Светски ден на слободата на медиумите, на кој сите ние добивме потврда за уште еден успех и потврда дека сме на вистинскиот, европски пат.

Северна Македонија бележи нов напредок во слободата на медиумите и во најновиот Извештај на меѓународната организација „Репортери без граници“ е рангирана на 38 место од 180 земји во светот!

Во 2016 година, државава беше на 118 место, од 180 држави.

Ова е доказ на дело за демократските и европски определби на Владата и нашето категорично Да – за слободата на говор и независноста на медиумите!

Во медиумските здруженија гледаме партнери и продолжуваме да работиме заедно кон натамошно унапредување на медиумските слободи, како што тоа го направивме со донесениот Закон за граѓанска одговорност за навреда и клевета со којшто се гарантира слободата на изразување и со измените на Кривичниот законик, со коишто нападот врз медиумските работници се третира како напад врз службено лице.

Како држава којашто ги започна преговорите со ЕУ, во рамки на преговарачкиот процес веќе ги усогласуваме регулативите, водејќи се од добрите европски пракси, за квалитетот, заштитата и професионалноста во медиумската сфера.

Повикувам и на заедничка партнерска борба со дезинформациите, во име на правото на граѓаните да ја знаат вистината.

Слободата на изразување е двигател на сите други човекови права! Овозможува дијалог, гради разбирање и го зголемува јавното знаење, придонесува за аналитичност на одлуките што ги носиме и води до подобри политики”.

 

 

Извор: Влада

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
https://form.jotform.com/222403480783353spot_img

Последни објави

spot_img
spot_img

Читај повеќе