МТСП: Тренчевска – Постигнат напредок во дијалогот со социјалните партнери за новиот Општ колективен договор во јавен сектор

МинистерстваМТСП: Тренчевска - Постигнат напредок во дијалогот со социјалните партнери за новиот...

Најчитано

Економско-социјалниот совет денеска ја одржа деветтата седница со која претседаваше министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска.

На денешната седница беше разгледана и усвоена Информацијата за имплементација на Работниот план за Преглед за занимања и Информацијата за учество на трипартитна делегација на Меѓународната конференција на трудот во Женева, во јуни 2023 година. Меѓународната конференција е која е највисокото тело за одлучување на Меѓународната организација на трудот, чија членка е и Република Северна Македонија. Притоа претставниците на социјалните партнери беа задолжени дека претставниците на Организација на работодавачи и Сојузот на синдикати во најбрз рок да номинираат претставници до среда.

Главната дискусија на Економско-социјалниот совет беше за нов Општ колективен договор за јавен сектор при што беа разгледани предлозите од страна на синдикатите.
Вицепремиерот Битиќи, се осврна на два предлога за пресметка на платите во јавен сектор, првиот предлог од страна на Владата е во дефинирањето на  бруто плата да се земе минимална бруто плата и на тоа да се додаде бројот на бодови и вредноста на бод. А вредноста на бодот а ја носи Собранието.

Во однос на Предлогот на синдикатите, во основната бруто плата да се дефинира просечната бруто плата помножена со коефициент на сложеност на работното место. Вицепремиерот посочи дека, за да се стигне до посакуваната цел е потребен транзициски период за целосно усогласување со просечната плата.

Претставниците на Владата истакнаа дека целта е креирање на единствен систем и поедноставување кои ќе значат решенија кои ќе го заштитат стандардот на граѓаните и следење на продуктивноста на економијата.

Социјалните партнери се согласија да се направат симулации и за двата предлози за пресметка на платите во јавниот сектор и следната седница на ЕСС следната недела да се разгледаат.

 

 

 

Извор: Влада

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
https://form.jotform.com/222403480783353spot_img

Последни објави

spot_img
spot_img

Читај повеќе