spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeВладаМаричиќ: Охридскиот Рамковен договор гo издржа тестот на времето и покажа дека...

Маричиќ: Охридскиот Рамковен договор гo издржа тестот на времето и покажа дека е успешен концепт

Заменик претседателот на Владата задолжен на европски прашања Бојан Маричиќ денеска учествуваше на панел-дискусијата на тема: „Важноста и улогата на Охридскиот рамковен договор на патот кон ЕУ и спроведувањето во однос на помалку бројните заедници“, на која изјави дека она што го имаме направено во изминатите две децении со Рамковниот договор, е голема вредност и позитивен влог, со којшто влегуваме во преговорите со Европската Унија.

– Она што ние сме го надминале пред 22 години, денес се чини невозможно во регионот, затоа за Европа, па и во ЕУ, важиме за успешна приказна од која можат да учат и другите. Концептот на нашиот Устав, согласно Рамковниот договор, помогна и во преговорите со Бугарија, правејќи ги бугарските барања во една рамка и порационални, создавајќи услови за влез на Бугарите во Уставот според рамката која сега ја имаме, рече Маричиќ, потенцирајќи дека не е нешто што ќе направи турбуленција или промена на она сега го имаме, додавањето на уште неколку заедници во нашиот Устав.

Тој истакна дека Рамковниот договор е единствен успешен дипломатски потфат во рамките на бивша Југославија на ЕУ и на САД, кој е круна на дипломатските напори и еден од столбовите на стабилноста на Западен Балкан.

– Многу е важно да сфативме дека Охридскиот рамковен договор и начинот на негово функционирање со сите предности и мани, особено со кохезијата која ја овозможи во општеството, е модел на којшто сериозно можеме да се повикаме и да го споделуваме како успешен модел на менаџирање на етничките и културните идентитети, посочи Маричиќ.

Во рамки на преговорите со ЕУ вицепремиерот за европски прашања и главен преговарач со ЕУ укажа дека ни претстои процес на подготовка на Патоказ за владеење на правото, во чии рамки е и Акцискиот план за заштита на малцинствата, во кој ќе ги одредиме мерките за заштита зајакнување на позицијата на секаков вид на малцинства не само етнички, треба да ја направи нашата политичка агенда на тој план до членство во ЕУ.

Маричиќ на крајот од своето излагање кажа дека многу е битно Охридскиот рамковен договор да не остане во таа форма на  договор, туку да биде еден жив политички концепт.

– Мислам дека тоа е клучното во она што го правиме и во она што го работиме. Започнавме пред неколку години со концептот „Едно општество за сите“, коешто треба да го замени називот Охридски рамковен договор и да го преведе во тој политички концепт, бидејќи Охридскиот рамковен договор е преведен во институционален концепт преку Уставот, институциите па и начинот на којшто тие функционираат, начинот на којшто функционира собранието, локалните совети итн., рече Маричиќ.

Вицепремиерот истакна дека целта на овој политички акт е секој да се чувствува еднакво и Северна Македонија да биде дом за сите таква што со години и со векови е и дека Владата има големо разбирање за овој политички концепт.

На панел дискусијата учествуваше и пратеничката Шкријељ која се осврна на значењето на Комитетот за односи меѓу заедниците, како работно тело на Собранието на Република Северна Македонија, кој има голема улога, но и одговорност во остварувањата на општите и посебните права на заедниците.

– Со ова Комитетот има голема улога и придонес во развојот на мултикултурната и мултиетничката димензија на македонското општество, на вистински соживот и почитување на различностите на сите граѓани, а со тоа и јакнење на парламентарната демократија, рече пратеничката Шкријељ.

Заменик министер за политички систем и односи меѓу заедниците Џабир Доко пак додаде дека Охридскиот рамковен договор е еден од клучните историски моменти на нашата држава и пример за тоа како можат да се решат кризите и да се чекори напред во мир и стабилност.

На панел дискусијата организирана од Здружението за млади, демократија и човекови права УФУК-Скопје учествуваа и Исмет Рамадани, претседател на Евроатлантскиот совет на Северна Македонија и Александар Бајдевски, заменик-министер за информатичко општество и администрација.

 

 

 

Извор: Влада

Прочитајте