spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
Home@дминистрацијаДКСК: Систем за е-учење достапен за сите граѓани и вработените во јавниот...

ДКСК: Систем за е-учење достапен за сите граѓани и вработените во јавниот сектор

Државната комисија за спречување на корупцијата презема активности за едукација и зајакнување на капацитетите на вработените во јавната администрација, но и сите заинтересирани лица за едукација на темите од областа на антикорупциската политика.

За оваа цел,  со експертска помош, во рамки на ИПА II проектот „Промовирање на транспарентноста и отчетноста на јавната администрација во Северна Македонија” се разви систем за е-учење – унифицирано место на кое сите заинтересирани страни ќе можат да пристапат и да се едуцираат на тема/и од областа на антикорупциската политика.

Системот за е-учење е поставен на веб-страницата на ДКСК: https://dksk.mk/.

Директен линк за пристап:  https://lms.dksk.mk/.

Секое заинтересирано лице е потребно најпрвин да се регистрира преку внесување на потребните податоци. Податоците е неопходно да бидат точни.

По успешното регистрирање се генерираат достапните лекции за е-учење каде со кликнување на една од лекциите се обезбедува пристап до истата. По целосното читање на материјалот е понудена опција ПРОВЕРЕТE ГО ВАШЕТО ЗНАЕЊЕ со низа прашања. По успешно одговарање на прашањата на крајот на вашата маил адреса се генерира официјална Потврда за посетено е-учење од ДКСК. Прашањата може да се одговараат до три пати и само доколку претходно е целосно прочитана конкретната лекција.

Државната комисија за спречување на корупцијата во 2022 година склучи Меморандум за соработка со Министерството за информатичко општество и администрација, како надлежна институција за развивање на политиката поврзана со правата, обврските, одговорностите и оценувањето на  државните и јавните службеници, подготвувањето стратешки документи за ефикасното и ефективното работење, обуката и стручното усовршување на државните и јавните службеници, организирање и спроведување на обуката, реформата во јавната администрација и развој и промоција на информатичко општество. Меѓудругото, целта на овој Меморандум е овозможување на взаемна поддршка и експертиза за поставување на модулите за е-учење од областа на антикорупциската политика, на електронската платформа за обуки, односно на веб порталот за обуки на МИОА.

Лекциите се достапни и на албански јазик.

 

 

 

 

 

Извор: Државна комисија за спречување на корупцијата

Прочитајте

МЗ: Манолева на билатерални средби со министрите за здравство на Словенија...

0
Заменик министерката за здравство, д-р Маја Манолева оствари билатерални средби со министерката за здравство на Република Словенија, Валентина Преволник Рупељ и д-р Шимон Војислав,...