МП: Заменик министерката Викторија Аврамовска Мадиќ, на состанок на високо ниво за обезбедување здравствена заштита во казнено-поправните установи

МинистерстваМП: Заменик министерката Викторија Аврамовска Мадиќ, на состанок на високо ниво за...

Најчитано

Решавањето на децениските проблеми во нашиот пенитенцијален систем беа вистински предизвик за оваа Влада. Свесни сме дека ни е потребна силна политичка волја, време и темелни реформи за да може заеднички да го забрзаме нашиот напредок и да ги отпочнеме преговорите со Европската Унија.

Националните здравствени политики, програми и протоколи е потребно подеднакво да се применуваат во затворите. Во затворите мора да се интегрираат особено програми за превенција, третман и грижа за посериозни болести и проблеми со менталното здравје.
Се заблагодаруваме на Советот на Европа што континуирано даваат поддршка во процесот на модернизирање и подобрување на условите во затворскиот систем за што со нивна соработка беа организирани повеќе обуки за здравствените работници.
Само непосреден и немилосрден фокус на одржување, инфраструктура и екипирање ќе ни овозможи да напредуваме понатаму и само така ќе успееме да ги решиме системските проблеми.
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Последни објави

spot_img
spot_img

Читај повеќе