ДКСК: „Бидете херои на чесноста“ ќе го топи јазот меѓу свеста и последиците од коруптивното однесување во основното училиште „26 Јули“

Самостојни органиСамостојни државни органиДКСК: „Бидете херои на чесноста“ ќе го топи јазот меѓу свеста...

Најчитано

Учениците од основното училиште „26-ти Јули“ во Шуто Оризари, Скопје се вклучија на првата линија во борбата против корупцијата преку кампањата „Бидете херои на чесноста“, која има за цел да ги едуцира учениците за последиците од корупцијата и немањето личен и заеднички интегритет.

„Во ек кога интегритетот и чесноста често се засенети од распространетите коруптивни практики, образованието го надминува самото стекнување знаење иопфаќа обликување на карактерот и всадување вредности. Возбудени сме што нашата образовна институција е интегрален учесник во кампањата која има за цел да ги вклучи учениците во за тоа што значи етичко и доблесно однесување.“, забележа Бесаре Сајиди, директорката на училиштето „26 Јули“.

Таа ја нагласи суштинската должност што ја имаат наставниците да управуваат не само со интелектуалниот, туку и со моралниот компас на нивните ученици.

Оваа антикорупциска едукативна иницијатива, предводена од Државната комисија за спречување на корупцијата, е дел од под поширокиот чадор на Активноста за антикорупција и интегритет, кој ја спроведува Канцеларијата на Меѓународната фондација за изборни системи (ИФЕС) во Скопје, со финансиска поддршка обезбедена од УСАИД.

Билјана Ивановска, претседателката на Државната комисија за спречување на корупцијата, ја истакна огромната важност да се сфати суштината на прашањето за корупција надвор од нејзината само дефиниција.

„Ни треба директна критична маса. Имам верба во трансформативната промена, бидејќи таа го отвора единствениот пат кон изградба на општество каде секој поединец се стреми да живее. Секој од нас може да даде свој придонес и да стане херој на чесноста. Мораме да подигнеме тврдина на сила и взаемна поддршка. Родителите се појавуваат како клучни фигури кои треба да им го осветлат патот на своите деца, покажувајќи дека потпирањето на “врските“ не е траекторијата што ја замислуваме“. истакна за медиумите претседателката Ивановска.

Целите на кампањата се да ја подигнат свеста на учениците во однос на штетните реперкусии на корупцијата, а иницијативата инсистира на неопходноста да се роди антикорупциско движење кај нацијата, односно општество лишено од толеранција на коруптивни активности.

Канцеларијата на Меѓународната фондација за изборни системи (ИФЕС) во Скопје го истакна штетното влијание на корупцијата врз секој аспект на едно општество, допирајќи го секојдневниот живот на граѓаните, образовните институции, здравството и економската сфера, сеејќи семе на длабока недоверба во системот „Образовните иницијативи и кампањи од ваков карактер се алатки кои ќе ги поттикнат и сегашните и следните генерации да го забават тркалото на корупцијата со забрзано темпо“, заклучи Афердита Хаџијаха Имери од ИФЕС.

Во едукативната кампања активно се вклучија и познатите актери Игор Ангелов и Фисник Зекири кои преку дијалог и интеракција, директно ги вклучуваат учениците, а воедно се и активни учесници во наративот против корупцијата. Под вештото сценарио на Елеонора Венинова, настанот го надминува самото предавање, еволуирајќи во динамично, привлечно и извонредно едукативно искуство.

Овие настани, кои се карактеризираат со нивната живост и моќни пораки, го придонесуваат за подигнување на свесноста за етичкото поведение, охрабрувајќи ги учениците не само да апсорбираат информации, туку да влезат во приказната, станувајќи херои во  чесноста и интегритетот.

ВИДЕО

 

 

 

 

 

Извор: Државна комисија за спречување на корупцијата

spot_img
spot_img
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Последни објави

spot_img
spot_img

Читај повеќе