МТСП: Продолжуваме со работа која значи унапредување на квалитетот на живот на лицата со попреченост

МинистерстваМТСП: Продолжуваме со работа која значи унапредување на квалитетот на живот на...

Најчитано

По извршениот увид на Комитетот на Совет на Европа за превенција од тортура и нехумано или понижувачко постапување или казнување на институциите кои работат со згрижување на пица со интелектуална попреченост и нарушување на психичката состојба, беше презентиран прелиминарниот извештај пред Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска.

 

Воглавно на состанокот се разговараше за успешноста на процесот од деинституционализација и важноста од воспоставување на станбени единици кои ветуваат подобри услови за живот на лицата со попреченост. Главен фокус на состанокот беше поставен на Специјалниот завод во Демир Капија.

Министерката посочи дека работата кон подобрување на животот на лицата со попреченост продолжува и дека сите насоки ќе бидат земени во предвид во идните активности.

На крајот од состанокот претставникот на Комитетот на СЕ се заблагодари за отвореноста на Министерството за труд и социјална политика и на единиците во склоп на министерството истакнувајќи дека посетата се одвивала без никакви пречки и дека им бил дозволен пристап до сите информации и оддели во склоп на посетените институции.

 

 

 

 

Извор: Министерство за труд и социјална политика 

spot_img
spot_img
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Последни објави

spot_img
spot_img

Читај повеќе