МНР: “Европската агенда на Северна Македонија мора да биде приоритетна за сите политички актери”

МинистерстваМНР: “Европската агенда на Северна Македонија мора да биде приоритетна за сите...

Најчитано

Министерот за надворешни работи, Бујар Османи денес учествуваше на дискусијата со граѓани насловена „Новите геополитички случувања и влијанието врз Северна Македонија“, организирана од Институтот за европска политика. Османи нагласи дека враќањето на проширувањето на агендата на Европската Унија по создадениот геополитички и безбедносен контекст претставува извонреден повик за сите земји кои се стремат за европска интеграција. Во овој контекст, според Османи време е сите политички чинители да се обединат  за европската агенда на Северна Македонија, како приоритетна агенда на сите чинители во државава.

“Она што е различно овој пат, на нашиот европски пат, кој воедно е своедна раскрсница за нас, е тоа што кај нас е топката дали ќе успееме во овој геополитички момент, во овој временски теснец да се протнеме низ вратата на ЕУ која води кон забрзана интеграција за државите со докажан проевропски курс. Тоа претпоставува усвојување на уставните измени за да можеме да чекориме напред во нашиот пристапен процес”, рече Османи.

 

“Доколку не успееме да се качиме на тој воз, ќе ја следиме траекторијата на движење на оние држави од Западен Балкан, кои многу мачно и бавно ќе се движат во поглед на идно членство на ЕУ, бидејќи ќе влеземе во групата на држави од регионот што имаат отворени билатерални прашања кои треба допрва да ги решат пред да продолжат со евроинтеграцијата. А повторното отворање на билатералните прашања со Бугарија, нема да биде поповолно од она што сега е” потсети.

Од друга страна, според Министерот, принципот на заслуги мора да остане апсолутен императив во односите меѓу Унијата и земјите кандидати, “Kога нашите земји ќе ги испорачаат сите во нивните досиеја, ЕУ мора да испорача. Ова е крајниот мотиватор и се надеваме дека ЕУ ќе може да донесе важни одлуки за регионот во декември оваа година.”

Османи се осврна и на други актуелни прашања од надворешната политика на земјата. На настанот кој се одржа во Правниот факултет Јустинијан Први во Скопје со свои видувања учествуваа и Ненад Марковиќ, професор на Правен факултет „Јустинијан први“ Скопје и член на Совет за безбедност и Весна Попоска, деканка на Правниот факултет на Меѓународниот универзитет „Визион“.

 

 

 

 

Извор: Министерство за надворешни работи 

spot_img
spot_img
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Последни објави

spot_img
spot_img

Читај повеќе