spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeМинистерстваМЗ: Трајно вработување на 1.117 лица во јавното здравство

МЗ: Трајно вработување на 1.117 лица во јавното здравство

Министерот за здравство д-р Фатмир Меџити на вчерашната заедничка прес-конференција со претседателот на Владата, Димитар Ковачевски и министерот за финансии, Фатмир Бесими информираше дека се одобрени вработувања на неопределено време за 1.117 лица ангажирани во јавното здравство.

-Инвестирањето во здравствени работници е еден од најважните сегменти, за иднината во јавното здравство. Клучно за креирање на здравствените политики е решавање на статусот на лекарите, болничарите, техничарите, на медицинскиот и немедицинскиот кадар со трајно вработување.

Денес решаваме статус на 1.117 лица медицински персонал, помошно-технички персонал, хигиеничари и возачи, со Одлука на Влада се отвора можност вработување на неопределено време во јавните здравствени установи. Средствата за одобрените вработувања на неопределено време се обезбедени во рамки на јавните здравствени установи и Фондот за здравствено осигурување на Република Северна Македонија.

Изминатиот период иако во време на криза, инвестициите во здравството се големи. Инвестираме не само во опрема и инфраструктура, инвестираме и во кадар, зголемување на платите, додатоците на здравствените работници. Со ваквите сериозни инвестиции во јавното здравје, помагаме да се зголеми квалитетот на услугата, да се олесни пристапот, до здравствените услуги, и се стремиме на нашите пациенти да им овозможиме европско здравство.

Како министер за здравство и во наредниот период ќе се залагам за инвестирање и во развој на човечкиот капитал во јавните здравствени установи. Ќе продолжиме со развој на примарната здравствена заштита, капитални инвестиции во изградба на нови и современи здравствени установи, како и инвестирање во обуки, едукација и развој на младиот медицински кадар во земјава. Единствено така ќе го подобриме и зјакнеме здравствениот систем во земјава, истакна министерот Меџити.

 

 

 

 

Извор: Министерство за здравство 

Прочитајте