spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeВладаДржавниот пат Крива Паланка – ГП Деве Баир пуштен во употреба

Државниот пат Крива Паланка – ГП Деве Баир пуштен во употреба

Денеска официјално се пушти во употреба државниот пат А2 Крива Паланка – ГП Деве Баир. Инвестицијата е вредна 12,2 милиони евра, грант средства обезбедени од 2,4 милиони неповратни средства и заем од Европската банка за обнова и развој.

Покрај целосната рехабилитација, доградена е и трета лента до ГП Деве Баир. Овој државен пат е дел од европскиот Коридор 8.

„Реализацијата на патните правци, кои се дел од Коридорот 8 и Коридорот 10-д за нас се од посебно значење бидејќи инвестициите во овие два коридори се политички и економски влог во нашата европска иднина. Нашите постигнувања носат придобивки за нашите граѓани кои тоа го гледаат и го вреднуваат. Во последните пет години за модернизација на патната мрежа низ државата преку изградба и рехабилитација на патишта се имплементирани крупни инфраструктурни проекти кои порано беа само на хартија. Северна Македонија го менува својот лик и станува уште подостапна за инвеститорите кои сè повеќе ги препознаваат нашите можности и потенцијали. Ако минатата година беше година на нови можности, оваа година очекувам да биде година на европски можности кои ќе ни ја обезбедат нашата европска иднина на која посветено работиме, а така и ќе продолжиме“, посочи премиерот Ковачевски на денешниот настан.

„Подобрувањето на патната делница од Крива Паланка до границата со Бугарија ќе придонесе за економски развој на земјата и нејзина регионална интеграција преку зајакнување на поврзаноста со соседните земји и со пазарот на ЕУ. ЕУ останува силен партнер во сите инфраструктурни проекти кои придонесуваат за побрза економска интеграција на земјата“, изјави евроамбасадорот Гир.

Министерот Бочварски потенцираше дека овој патен правец е дел од вкупната инвестициона активност од две милијарди евра само во патната инфраструктура.

„Овие инвестиции ги реализираме за да создадеме услови за економски раст, олеснувајќи го транспортот на товар и патници и отворајќи нови можности за домашните компании. Верувам дека оваа патна врска веќе го олеснува транспортот и патувањето во овој дел од државата. Коридорот 8 има посебно економско и општествено значење и заедно со ЈП за државни патишта правиме сè за што поскоро да ја завршиме неговата доизградба“, изјави министерот за транспорт и врски, Благој Бочварски.

„Преку проширувањето на патот со трета лента вршиме директно унапредување на сообраќајот, зголемувајќи го извозот на државата, со што генерираме бенефит за целата национална економија. Комплетирајќи ја целата делница која минува низ Коридорот 8. Новите патишта со себе носат нови инвестиции и можности за жителите за квалитетен живот и економска стабилност. Водени од ова активно, инвестираме во истокот и североистокот, градежната експанзија се гледа во секој сегмент. Инвестираме околу 115 милиони евра за подобрување на магистралните патишта, изградба на експресен пат од Страцин до Крива Паланка, изградба на железницата кон Деве Баир, проект кој се работи после подолги години на застој“, истакна министерот Николовски.

„Градежните работи за реконструкција и рехабилитација беа во вкупна должина од 13 км и вкупна издвоена вредност од 12,24 милиони евра, дел средства обезбедени преку ЕБОР и дел средства обезбедени преку грант од Европската комисија во висина од 2,4 милиони евра. Постоечката ширина на патот беше 6.50 м, а сега со проширувањето е 10.35 м. Реконструкцијата беше во рамки на проектот „Побезбедно патување и подобра поврзаност на граѓаните на Северна Македонија“, поддржан од Европската Унија и Програмата за инвестирање“, изјави директорот на ЈП за државни патишта, Рустеми.

„Со над 1,2 милијарди евра кои до денес се инвестирани во патишта, железници, управување со отпад и енергија, ЕБОР останува стратешки партнер на Северна Македонија, во градење на одржлива и позелена економија. Продолжуваме да работиме заедно со Владата и Европската Унија во подобрување на инфраструктурата, придонесувајќи кон економскиот успех на земјата и идните стремежи кон приклучување на ЕУ”, изјави Фатих Туркменоглу, директор на ЕБОР во Северна Македонија.

Градоначалникот на Крива Паланка, Митовски, истакна дека граѓаните веќе ги чувствуваат придобивките од инвестициите во патната мрежа со што дополнително се засилува економскиот развој на Општината и се обезбедува подобро меѓугранично поврзување.

 

 

Извор: Влада

Прочитајте

МЗ: Средба со директорот на ФЗОМ – Разгледани можностите за проширување...

0
Министерот за здравство Арбен Таравари одржа состанок со директорот на Фондот за здравствено осигурување, д-р Александар Клековски, претставници на Фарамабренд-Нова (асоцијација на иновативни фармацевтски...