spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeОпштиниДебар: Втора работилница од заедничкиот проект

Дебар: Втора работилница од заедничкиот проект

На 22 и 23 февруари во Пешкопеа, Албанија беше организирана втората работилница од заедничкиот проект „Откриј го Дибра и Дебар“, финансиран од УСАИД, со фокус на тема „Дизајнирање заеднички туристички пакети за регионот Дебар“. Главната цел на овој семинар беше да се развијат и промовираат туристички пакети кои ќе придонесат за унапредување на туризмот во Дебар, вклучително и претставници од туризмот, спортот, гастрономскиот сектор, како и од локалните власти.Дискусијата започна со краток осврт од главните туристички атракции на Дебар регион во Македонија и Албанија. Потоа, овие атракции беа воведени и дополнително подобрени. Дискусијата продолжи со главните спортски и туристички атракции во регионот, вклучително и краток опис и нивно мапирање.

Важен аспект на дискусијата беше традиционалната кујна во регионот, вклучувајќи ги и специјалните производи и храна од оваа земја. По дискусијата, учесниците беа поделени во 3 групи за креирање туристички пакети преку поврзување на производи, атракции и спортови на мапа. Секоја група креираше и претстави свој пакет за оваа намена. На крајот на семинарот беше постигнат консензус за важноста од координирање на туристичките, спортските и гастрономските активности во регионот за промовирање на туризмот во областа Дебар.

Семинарот беше оценет како успешен и беа споменати многу податоци кои ќе помогнат да се финализираат заедничките туристички пакети на третата Работилница што ќе се организира на почетокот на март во Дебар, Северна Македонија.

Извор: Општина Дебар

Прочитајте