spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeОпштиниБитола: Доделени сертификати за образовни и лични асистенти за ученици со попреченост...

Битола: Доделени сертификати за образовни и лични асистенти за ученици со попреченост во средните училишта

Во општина Битола беа доделени сертификати на 8 лица за образовни и лични асистенти за ученици со попреченост во средните битолски училишта.

Во присуство претставници на УНДП во земјава, градоначалникот Тони Коњановски и заменичката на постојаниот претставник на УНДП во земјава, Сања Бојаниќ, ги доделија сертификатите, со кои што асистентите стануваат конкурентни на пазарот на трудот и можат полесно да се вработат.

Градоначалникот Коњановски истакна дека преку Програмата Општинско-корисна работа, која се имплементира од 2017 година во партнерство со Центарот за вработување Битола и Програмата за развој на Обединетите нации, работно се ангажирани 23 лица. Од нив, 13 се образовни и лични асистенти за ученици со попреченост во средно училиште, од кои 10 во средното општинско училиште Таки Даскало, 1 асистент во медицинското училиште д-р Јован Калаузи и 2 асистенти во средното земјоделско училиште Кузман Шапкарев.

„За нас како општина, оваа програма е од особено значење, затоа што правиме чекор напред во инклузивниот процес на лицата, во случајот децата со попреченост и го реализираме нивното право на образование, заедно со нивните врсници и соученици, во образовните институции во Битола. На овој начин, им овозможуваме преку соодветно образование, да се стекнат со знаења и вештини кои ќе им овозможат постепено вклучување на пазарот на труд и социјална инклузија, како еден од најважните чекори во нивниот натамошен животен развој.

Покрај 13-те образовни асистенти за средните училишта, преку програмата за општинско корисна работа, ангажирани се и 10 едукатори во други области.

Со реализацијата на проектите со поддршка на УНДП покажуваме дека како локална самоуправа, особено за грижиме за младите лица и за нас е многу важно тие да бидат дел од општината, нејзиниот раст и развој. Тука да ја гледаат својата иднина, својот кариерен напредок, тука да создаваат семејства и да го сакаат градот Битола, кој е по многу нешта единствен.

Буџетот во програмата за социјална заштита за Општинско корисна работа е 3.700.000,00 ден. од кои 1.500.000,00 ден. се средства од Општина Битола, а 2.200.000,00 ден. се дел од Оперативниот план на активни мерки и програми за вработување“, рече Коњановски.

Општина Битола, заедно со УНДП во текот на оваа година, реализира уште два проекти:

-Проект Зајакнување на улогата на младите во Општина Битола во 2024 година со буџет од 445.700,00 денари, чија цел е надминување на проблемите поврзани со говорот на омраза и деструктивни наративи кои произлегуваат од врсничкото насилство, како и подлабоко разбирање на младинското учество.

-Проектот ReLOaD 2, во рамките на Регионална програма за локална демократија во Западен Балкан 2 (ReLOaD 2), финансиран од Европската унија, од Инструментот за претпристапна помош (ИПА) и спроведуван од Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП)

Извор: Општина Битола

Прочитајте

Средба Маричиќ со Јанос Бока: Европската интеграција на Северна Македонија мора...

0
Првиот заменик претседател за европски прашања Бојан Маричиќ денес оствари средба со Јанос Бока, министерот за европски прашања на Унгарија.  На средбата се говореше за...