spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeОпштиниРесен: Усвоен Локалниот акциски план за управување со отпад

Ресен: Усвоен Локалниот акциски план за управување со отпад

Општина Ресен го усвои Локалниот акциски план за управување со отпад со што се обезбедува континуиран, осмислен и инклузивен пристап во спроведувањето на политиките за економски, социјален, урбан и демократски развој на локално ниво во наредниот двогодишен период. Планот вклучува:

Подобрување на инфраструктурата за управување со отпадот: Инвестиции во изградба и модернизација на отпадни депонии, изградба на преработувачки центри, инфраструктура за собирање и третман на отпадот, како и воведување на напредни технологии за управување со отпадот.

Подигање на свеста и едукација: Кампањи за подигање на свеста кај граѓаните за значењето на одржливото управување со отпадот, како и образовни програми во училиштата и заедницата за промовирање на одржливи практики за управување со отпадот.

Редукција на отпадот и преработка: Мерки за намалување на производството на отпад преку промени во потрошувачките навики, рециклирање и преработка на отпадот, како и поддршка на локалните претпријатија за иновации во областа на преработката и рециклирањето.

Соработка со заедницата и другите заинтересирани страни: Активно вклучување на граѓаните, невладините организации, претпријатијата и другите заинтересирани страни во процесот на управување со отпадот, преку консултации, партнерства и соработка.

Исполнување на законските и регулаторни барања: Промоција и спроведување на законските и регулаторните барања за управување со отпадот, како и надзор и контрола над нивното спроведување.

Во овој плански период ќе создадеме економски посилна, развојно ориентирана и инклузивна општина, способна да обезбеди сеопфатен, иновативен и одржлив локален раст, брз развој и квалитетен живот за сите.

Локалниот акциски план го подготви работна група составена од членови на општинската администрација и јавното комунално претпријатие, со поддршка од SALAR International и Шведската агенција за меѓународен развој.

Планот е достапен на следниот линк:

Локален акциски план за управување со отпад 2024 – 2025 

Извор: Општина Ресен

Прочитајте

Охрид: Успешно реализирана еколошката акција „Генералка Викенд“

0
Голема количина на ПЕТ амбалажа и мешан отпад беа собрани во рамки на еколошката акција „Генералка Викенд“ која се одржа во петокот на 17-ти...