spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeОпштиниВелес: Експлоатација Техногена минерална суровина на локалитетот „Баш Колиби“

Велес: Експлоатација Техногена минерална суровина на локалитетот „Баш Колиби“

На прес конференција Градоначалникот Коцевски информираше дека концесионерот на топилничарската згура КЕПС МОНТ ГРУП ДОО Скопје обезбеди Б-Интегрирана еколошка дозвола. Важноста на дозволата истекува на 02 октомври 2023 година.

„Досега од локацијата на локалитетот „Баш Колиби“ е извршен ископ, сеење, товарање и транспорт на 2.500 тони техногена минерална суровина што е многу малку во однос на количините на локацијата од околу 1,8 милиони тони техногена минерална суровина.

Операторот до локацијата обезбеди електрична енергија и препорачуваме да ги интензивира активностите строго почитувајќи ги мерките пропишани со Б-Интегрираната еколошка дозвола“, рече Коцевски.

Извор: Општина Велес 

Прочитајте