spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeСиндикатиУПОЗНеопходна е поинаква политика за плати

Неопходна е поинаква политика за плати

Денес на барање на Синдикатот на УПОЗ, во Министерството за правда се одржа состанок на кој главна тема на расправа беа платите на Судската служба (судската администрација, судската полиција и помошно – техничкиот персонал) и јавно обвинителската служба. Заедничка констатација беше дека е неминовно зголемување особено што со години наназад тие не се зголемени а од друга страна платите на судиите и јавните обвинители неколку пати беа зголемени и се направи огромна разлика.

Како резултат на Заклучокот од последната седница на Претседателството на Синдикатот на УПОЗ, зголемвуање и нов начин на пресметка на платите во администрацијата и другите вработени, денес на состанокот со министерот за правда Бојан Маричиќ и официјално беше покренато ова прашање и се разговараше и преговараше за платите.

 

На состанокот од страна на Синдикатот на УПОЗ покрај претседателот Пецо Грујовски учествуваа и Насуф Ќамили и Горанчо Чолаков. Она што посебно заслужува да се одбележи е дека и министерот Маричиќ е на ставот дека платите на судската служба мора да бидат корегирани. Затоа, интервентно ќе бидат направени измени на Законот за судска служба до крајот на наредниот месец. За натамошните чекори во поглед на зголемувањето на платите ќе биде организирана средба со Министерството за финансии на која ќе се разговара по предлогот на Синдикатот на УПОЗ за нов начин на пресметка на платите.

Министерот Маричиќ ги сослуша аргументите на Синдикатот за недозволено ниските плати во судовите и јавните обвинителства. Особено беше истакнато дека и највисоката плата на стручните соработници е под републичкиот просек и дека најголем дел од вработените имаат плати од 15.000 до 17.000 денари.

Затоа, платите ќе бидат приоритетно прашање кое треба да се реши со новите закони за платиет на судиите и судската служба и јавните обвинители и јавно обвинителската служба.

На состанокот беа покренати и други прашања кои значително влијаат на правата на вработените, прекинатата соработка со Судскиот совет а во тие рамки и со Судскиот буџетски совет кои едноставно ги кочат па дури и оневозможуваат да се остварат одредени права согласно Законот и колективните договори.

Од тие причини, во наредниот период претстои интензивна активност на Синдикатот на УПОЗ и соработка со надлежните министерства и Судскиот буџет, договреното од денешната средба да биде реализирано.

Претставниците на Синдикатот, и официјално го поканија министерот Маричиќ да присуствува на одбележувањето на 30 годишнината од формирањето на Синдикатот на УПОЗ што ќе се одржи на 8 јули во Скопје.

Извор: УПОЗ

Прочитајте

МЗ: Манолева на билатерални средби со министрите за здравство на Словенија...

0
Заменик министерката за здравство, д-р Маја Манолева оствари билатерални средби со министерката за здравство на Република Словенија, Валентина Преволник Рупељ и д-р Шимон Војислав,...