spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeСамостојни органиСамостојни државни органиДЗС: Студенти на високите стручни школи и факултетите во 2020/2021 (прв циклус...

ДЗС: Студенти на високите стручни школи и факултетите во 2020/2021 (прв циклус на студии)

Според податоците на Државниот завод за статистика, добиени врз основа на пристигнатите извештаи, во Република Северна Македонија, во академската 2020/2021 година се запишани вкупно 50 881 студент, што претставува намалување за 1.7 % во однос на академската 2019/2020 година.

Бројот на запишани студентки изнесува 29 482 или 57.9 %.

Најголем број студенти (83.8 %) се запишани на државните високообразовни установи, додека 15.5 % се запишани на приватните високообразовни установи.

Прва година на студии, во академската 2020/2021 година, запишале 12 365 студенти или 24.3 % (тука се опфатени и студентите што запишуваат прва година по втор, трет и повеќепати).

Извор: Државен завод за статистика

Прочитајте