spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeПолитички партииЛасовска, Трајанов и Стаменкоска од ВМРО-ДПМНЕ го блокираат покачувањето на платите на...

Ласовска, Трајанов и Стаменкоска од ВМРО-ДПМНЕ го блокираат покачувањето на платите на наставниците

Почитувани граѓани, почитувани новинари,

ВМРО-ДПМНЕ, повеќе од три месеци ги блокира законските измени со кои на наставниците и стручните соработници им се обезбедува постојан раст на платите и подобар статус.

Очигледно по налог на Христијан Мицкоски, тројца пратеници на деструктивната ВМРО-ДПМНЕ ја кочат работата на надлежната собраниска комисија. Тоа се:

Благица Ласовска од Штип.
Здравко Трајанов од Радовиш и
Бети Стаменкоска Трајковска од Скопје.

Поради ваквата деструктивност на ВМРО-ДПМНЕ и Мицкоски наставниците и стручните соработници не можат да добијат повисоки плати.

ВМРО-ДПМНЕ е против тоа наставниот кадар во основните и средните училишта да има правна и економска сигурност.

На овој начин ВМРО-ДПМНЕ е и против тоа 4.700 наставници и стручни соработници во образованието да добијат трајно вработување.

Вакво газање по достоинството на наставниците и непочитување е одлика на ВМРО-ДПМНЕ, тоа го правеше и во време на режимот.

Но, што им згрешиле наставниците и стручните соработници во образованието на ВМРО-ДПМНЕ?

Тие не се виновни што Мицкоски нема идеја, план, програма, што нема никаква понуда за граѓаните.

Наставниот и стручен кадар е клучна алка во воспитно образовниот процес.

Ги повикуваме пратениците на ВМРО-ДПМНЕ наместо Мицкоски да ги одберат наставниците, наместо блокадите да ги одберат реформите во образованието .

Реформите во образованието се во интерес на граѓаните, на наставниците, на образовниот процес, на учениците.

Извор: СДСМ

Прочитајте

Мицкоски на средба со дијаспората во Њујорк, да се обединиме во...

0
Почитувани, Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Христијан Мицкоски оствари средби со македонската дијаспора во Њујорк, САД. Присуствуваше на вечерната богослужба во чест на светите...