МОН: Политиката да не се инволвира во воспитно – образовниот процес во тетовските училишта

МинистерстваМОН: Политиката да не се инволвира во воспитно – образовниот процес во...

Најчитано

Наместо да ја инволвира политиката во училиштата, градоначалникот на општина Тетово потребно е да се фокусира на непречена и што поквалитетна реализација на воспитно – образовниот процес на локално ниво. Учениците и наставниците не смеат да бидат жртви на политички игри и интриги, туку напротив, нивните интереси треба да бидат во фокусот на работењето на локалната самоуправа.

Министерството за образование и наука реагира на одлуките на тетовскиот градоначалник за непродолжување на договорите на повеќе наставници од училиштата во оваа опшина, поради како што им било соопштено политичка неподобност, со што се нарушува континуитетот на воспитно – образовниот процес и од една страна се создаваат штети по однос на знаењето на учениците, а од друга страна се деградира наставничката фела, се девалвира професионалноста и заложбата на просветните работници.

Упатуваме апел до сите градоначалници да продолжат да соработуваат со локалните образовни установи, да даваат поддршка во нивното работење и да овозможат непречена реализација на наставата. Секоја спротивна постапка, не оди во прилог на градењето на квалитетни ученички генерации кои ќе продолжат да ја градат иднината на државата.

 

 

 

 

Извор: Министерство за образование и наука 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
https://form.jotform.com/222403480783353spot_img

Последни објави

spot_img
spot_img

Читај повеќе