МЗ: Клучното раното препознавање и реакција – Светски ден на мозочниот удар

МинистерстваМЗ: Клучното раното препознавање и реакција - Светски ден на мозочниот удар

Најчитано

Раното препознавање на знаците за мозочен удар е клучно, со цел навремен транспорт до најблискиот центар каде е достапна тромболитичната терапија, а со тоа и намалување на последиците од истиот.

 

По повод одбележување на Светскиот ден на мозочен удар, на денешниот настан министерот за здравство, д-р Беким Сали ја потенцираше посветеноста на Здружението за борба против мозочен удар за подигнување на свесноста во оваа област.

Министерството за здравство континуирано вложува во дијагностиката и неодамна беше пуштен во употреба нов ангиограф на Институтот за радиологија со цел подобар исход на тромбоктомиите кои може да се третираат веднаш.

 

 

 

 

Извор: Министерство за здравство 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
https://form.jotform.com/222403480783353spot_img

Последни објави

spot_img
spot_img

Читај повеќе